PARTNER SERWISU

Świdośliwa ma szansę na większe rozpowszechnienie w uprawie w Polsce?

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 19 listopada 2016 12:22

Jak dotychczas uprawa towarowa odmian świdośliwy olcholistnej w Polsce nie jest jeszcze rozpowszechniona. Gatunkiem tym zainteresował się dr hab. Stanisław Pluta, prof. IO – pracownik naukowy Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, podczas swoich wizyt w ośrodkach naukowo-badawczych i farmach w Kanadzie i USA. Pierwsze sadzonki 6 odmian – 'Smoky', 'Northline', 'Martin', 'Thiessen', 'Honeywood' i 'Pembina' na podstawie pozwolenia importowego zostały sprowadzone z Kanady przez pana Eugeniusza Dybałę (Rogów, woj. łódzkie) w 2007 roku.

Uzyskany materiał roślinny od razu posadzono w doświadczeniach na polu Sadu Doświadczalnego w Dąbrowicach należącym do Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Dotychczasowe wyniki badań i obserwacji wskazują, że perspektywy uprawy tego nowego gatunku na skalę towarową w Polsce są bardzo obiecujące. Aktualnie, świdośliwa jest postrzegana jako gatunek alternatywny (z uwagi na zbliżoną technologię uprawy, zbioru owoców i możliwość zagospodarowania owoców) wobec braku opłacalności produkcji owoców czarnej porzeczki i aronii w ubiegłych latach.

- Uprawa odmian świdośliwy olcholistnej została zapoczątkowana od dawna w Kanadzie i północnych rejonach Stanów Zjednoczonych, ze względu na wysokie walory użytkowe i prozdrowotne owoców. Pomimo, iż gatunek ten w Polsce wciąż jest ‘nowością’ wśród powszechnie znanych krzewów owocowych, to rokuje dobre perspektywy w uprawie na skalę towarową (i amatorską) w warunkach klimatycznych naszego kraju. Za wprowadzeniem tego gatunku do nasadzeń przemawia m.in. wysoka wytrzymałość roślin na mróz i suszę (co potwierdzono w sezonie ubogich opadów w roku 2015), a także wysoki potencjał plonotwórczy i zmechanizowanie prac pielęgnacyjnych, a także zbiór owoców – mówi w rozmowie z redakcją www.sadyogrody.pl, dr hab. Stanisław Pluta, prof. IO.

Świdośliwa olcholistna jest gatunkiem, który zyskuje coraz większą popularność również w innych krajach Europy, a mianowicie w Niemczech, Skandynawii (Finlandia, Norwegia) oraz w krajach nadbałtyckich (głównie Litwa i Łotwa). Zagraniczni plantatorzy postawili na ten gatunek jako uzupełnienie do powszechnie uprawianej czarnej porzeczki i aronii. - Świdośliwa bardzo dobrze wkomponuje się w całą technologię uprawy innych krzewów owocowych, ze względu na zbliżoną technologię uprawy i wykorzystania maszyn i sprzętu do pielęgnacji i cięcia krzewów, a w szczególności do kombajnowego zbioru owoców, które w warunkach klimatycznych naszego kraju dojrzewają pod koniec czerwca i na początku lipca - najczęściej około 2 tygodnie przed zbiorem czarnej porzeczki – zaznacza prof. Pluta.

Najefektywniejszą metodą rozmnażania świdośliwy olcholistnej są kultury in vitro. Do nasadzeń wdrożeniowych w naszym kraju najczęściej przeznaczany jest materiał roślinny uzyskany w laboratoriach, w kulturach in vitro lub mikro-sadzonek, a następnie wysadzony w pojemnikach (doniczki P9) podczas aklimatyzacji roślin. Do założenia plantacji przeznaczane mogą być również sadzonki pozyskane metodą alternatywną, czyli poprzez odkłady poziome i pionowe. Procedura rozmnażania świdośliwy tym sposobem jest dłuższa, ale posadzone w szkółce jednoroczne odrosty w kolejnym roku cechują się zarówno bardzo dobrze rozbudowanym systemem korzeniowym, jak i część nadziemną. Trudną i najmniej efektywną metodą (od której odstąpili również Kanadyjczycy) są sadzonki zielne i półzdrewniałe.

Na podstawie przeprowadzonych doświadczeń w Instytucie Ogrodnictwa wykazano, że świdośliwa olcholistna bardzo dobrze sprawdza się w warunkach klimatycznych naszego kraju. Ubiegłoroczna (2015 roku) susza i wysokie temperatury wzbudziły pewne obawy o kondycję i plonowanie roślin w kolejnym sezonie roku 2016, lecz – jak zaznacza prof. Pluta – wiosną br., nie zaobserwowano żadnych negatywnych następstw niekorzystnych warunków pogodowych. Kwitnienie roślin było bardzo dobre, zawiązanie owoców i „rekordowe” (jak dotychczas) plonowanie krzewów. Warto podkreślić, że świdośliwa pochodzi z rejonów (prerie kanadyjskie), gdzie latem temperatura wzrasta powyżej 30 st. C, a w okresie zimowym występują mrozy sięgające nawet -40 st.  C.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.