PARTNER SERWISU

Świdośliwa Lamarcka – alternatywa dla znanych krzewów jagodowych

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 02 listopada 2015 12:53

Świdośliwa Lamarcka – alternatywa dla znanych krzewów jagodowych Owoce świdośliwy są często porównywane do jagód borówki wysokiej/ fot. shutterstock.com

W Polsce obecnie wielu producentów inwestuje w nasadzenia świdośliwy olcholistnej (A. alnifolia). Czy owoce świdośliwy Lamarckiej mają również szansę zaistnienia na polskim rynku? Owoce tego gatunku są bardzo atrakcyjne, przez konsumentów są porównywane do jagód borówki wysokiej.

Świdośliwa Lamarcka pochodzi ze wschodniej Kanady. Może być uprawiana jako niewysokie drzewo (7-10 m wys.), bądź w formie krzewu. W warunkach klimatycznych Polski świdośliwa zwykle nie przekracza wysokości 5 m. Posiada lancetowato-eliptyczne liście, ostro zaostrzone na wierzchołku i zaokrąglone u nasady.

Gatunek ten preferuje stanowiska słoneczne, lub lekko zacienione. Najlepiej rośnie i owocuje na glebach piaszczysto-gliniastych, próchnicznych, o pH 6,0-7,5. Świdośliwa uznawana jest za roślinę mrozoodporną. W przypadku długotrwałej suszy i wysokich temperatur słabiej plonuje. Ponadto wrażliwa jest na zanieczyszczenia środowiska.

Świdosliwa rozpoczyna kwitnienie na przełomie kwietnia i maja, przez co może być narażona na działanie wiosennych przymrozków. Owoce osiągają dojrzałość konsumpcyjną w lipcu. Przez konsumentów są porównywane do jagód borówki wysokiej. Początkowo są ciemnoczerwone, zaś w miarę dojrzewania stają się ciemniejsze – purpurowe.

Jagody świdośliwy Lamarckiej są bardzo smaczne i soczyste. Zawierają wiele witamin i wartości odżywczych. Mogą być spożywane w stanie świeżym - jako owoce deserowe. Stanowią również wartościowy surowiec dla przemysłu, m.in. wyrobu przetworów. Owoce w postaci suszonej dostępne są w sprzedaży na rynkach zagranicznych.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM