PARTNER SERWISU

Sterowanie zbiorem owoców jeżyny w uprawie pod osłonami

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 17 czerwca 2015 10:36

Sterowanie zbiorem owoców jeżyny w uprawie pod osłonami www.shutterstock.com

- Uprawa jeżyny pod osłonami umożliwia przyspieszenie plonowania u odmian owocujących na tegorocznych pędach, tj. 'Reuben', 'Prim Jan' i 'Prim Jim', bądź wydłużenie podaży do pierwszych przymrozków – powiedziała dr Agnieszka Orzeł z firmy Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o., podczas (XI) Międzynarodowych Targów Agrotechniki Sadowniczej FruitPro.

- Na tradycyjnych plantacjach duże straty w plonie handlowym powoduje nadmierne działanie promieni słonecznych. Pojedyncze pestkowce w uszkodzonych owocach stają się białe, co znacznie obniża ich wartość handlową. To zjawisko można również zaobserwować na odmianach uprawianych w Polsce, tj. ‘Gaj’ i ‘Polar’ – mówiła dr Agnieszka Orzeł. Dodała, że uprawa tych odmian pod osłonami eliminuje problem uszkodzonych owoców w wyniku oddziaływania promieni słonecznych.

W Europie największe plantacje jeżyny pod osłonami znajdują się w Hiszpanii (około 50 ha), w Holandii oraz we Włoszech.

W naszym kraju do produkcji owoców deserowych można wykorzystać odmiany zagraniczne, m.in. ‘Asterina’, ‘Apache’, ‘Loch Ness’, ‘Loch Tay’, a także ‘Natchez’. – Odmiany te polecane są do uprawy w pojemnikach. W okresie niskiej temperatury wymagają okrywania, bądź przeniesienia ich do tuneli lub przystosowanych do tego pomieszczeń – oznajmiła prelegentka.

- W przypadku uprawy gruntowej bardziej przydatne są odmiany polskiej hodowli, tj. ‘Polar’, ‘Gaj’ oraz ‘Brzezina’. Sprawdzają się one również w uprawie pod osłonami – dodała.

W warunkach klimatycznych Polski owoce odmiany ‘Gaj’ dojrzewają pod koniec lipca. - Po zbiorze owoce nie ulegają uszkodzeniom podczas obrotu handlowego. Mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia, bądź do przetwórstwa – mówiła dr Agnieszka Orzeł. Dodała, że owoce tej odmiany bywają atakowane przez szpeciela jeżynowca. Pozytywne wyniki w walce z tym szkodnikiem można uzyskać po wprowadzeniu na plantacje dobroczynka szklarniowego.

- Zbiór owoców odmiany ‘Polar’ można rozpocząć w pierwszej dekadzie sierpnia. W przypadku tej odmiany maliny są w mniejszym stopniu porażane przez szpeciela, niż u odmiany ‘Gaj’. Owoce odmiany 'Polar' są delikatniejsze, a tym samym bardziej podatne na uszkodzenia w trakcie transportu – zaznaczyła prelegentka.

Jak powiedziała dr Agnieszka Orzeł, aby zachować wysoką jakości owoców odmiany ‘Brzezina’, warto po zbiorze owoce jak najszybciej schłodzić do temperatury 7-8 st. C. Znaczący wpływ na przedłużenie trwałości owoców oraz ograniczenie chorób grzybowych ma ozonowanie – dodała.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI