PARTNER SERWISU

Spadnie produkcja cytrusów w Hiszpanii w sezonie 2015/16

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Green Med Journal 14 listopada 2015 08:27

Spadnie produkcja cytrusów w Hiszpanii w sezonie 2015/16 fot. shutterstock

Pod koniec października opublikowano pierwsze dane szacunkowe dotyczące tegorocznych zbiorów owoców cytrusowych w Hiszpanii. W sumie w sezonie 2015/16 spodziewana produkcja wszystkich cytrusów będzie o 19,2 proc. niższa wobec poprzedniego sezonu i oszacowano ją na około 5,7 ml ton - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Green Med Journal.

Największy spadek zbiorów miał w bieżącym sezonie miejsce w Katalonii – o 23,4 proc. oraz w Walencji – o 22,3 proc. Również te dwa wspomniane regiony są najbardziej liczącymi się w Hiszpanii w produkcji cytrusów. W Walencji tegosezonowa produkcja oszacowana została na 3,052 mln ton, czyli o 874,0 tys. ton mniej niż w poprzednim okresie.

W sumie w tym regionie zostanie zebrane około 1,493 mln ton pomarańczy (spadek o 20,3 proc. w sumie o 380 tys. ton) oraz 1,309 mln ton mandarynek (spadek o 23,3 proc. czyli o niecałe 398 tys. ton). Pozostałe ilości to zbiory cytryn – 234,6 tys. ton i około 14,3 tys. ton grapefruitów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM