Samodzielna aplikacja 1-MCP krok po kroku

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę Innvigo Sp. z o.o. 15 września 2016 09:52



WAŻNA INFORMACJA:

  • Podczas aplikacji komora powinna być w pełni szczelna.
  • Jabłka powinny być zebrane w optymalnej fazie dojrzałości zbiorczej (można to określić na podstawie testu skrobiowego i pomiaru jędrności).
  • Jabłka przeznaczone do aplikacji 1-MCP należy zebrać w możliwie najkrótszym czasie, nie powinno to trwać dłużej niż 7 dni. Podobnie zapełnianie komory, a następnie jej zamknięcie trzeba zakończyć w ciągu 7 dni, optymalny czas to 3-4 dni.

Aplikacja – aktywności:

1. Zmierz objętość komory w m3, na tej podstawie oblicz potrzebną ilość 1-MCP do zaaplikowania w komorze. Średnia dawka to 0,042 -0,048 g na 1m3 lub inaczej 4,2-4,8 g na 100m3 komory.

Uwaga: właściwą ilość 1-MCP do zaaplikowania dobieramy do objętości komory w m3. O dawce nie decyduje masa owoców złożona w komorze tylko jej objętość w m3.

2. Po napełnieniu komory owocami schłodź je do odpowiedniej temperatury (ważne, aby wszystkie owoce były tak samo schłodzone).

3. Przed przystąpieniem do aplikacji wywietrz komorę (ok. 20-30 minut), aby pozbyć się etylenu.

4. Zamknij komorę, a następnie włącz wentylatory w komorze.

5. Do naczynia wlej około 8-10 litrów ciepłej wody (ok. 45 oC).

6. Naczynie ustaw w chłodni i zanurz w nim wężyk z filtrem pompki (sprawdź czy w pompce znajdują się baterie, których moc wystarczy na czas potrzebny do aplikacji (ok. 24 godziny).

7. Do naczynia wrzuć odmierzoną dawkę preparatu 1-MCP. Produkt powinien być pakowany w wodno-rozpuszczalną folię, w której znajduje się biały proszek. Powinien rozpuścić się w ciągu 2-10 min.

8. Jeśli jednorazowa dawka przekracza 70 gram 1-MCP na komorę, rozłóż ją do dwóch naczyń.

9. Zamknij szczelnie komorę na 24 godziny, dopilnuj aby w tym czasie nikt jej nie otwierał.

10. Po 24 godzinach otwórz komorę i wietrz ją przez 15-20 min.

11. Po zakończeniu aplikacji 1-MCP możesz wykonywać wszystkie standardowe czynności przechowalnicze.

Stosowanie 1-MCP np. w postaci FruitSmart jest proste i nie wymaga specjalistycznego sprzętu, ani skomplikowanego przeszkolenia. Jeśli jednak potrzebujesz wsparcia przy aplikacji 1-MCP, skontaktuj się z Dystrybutorem.

Dawkę 1-MCP dobieramy zawsze na podstawie wielkości komory, bez względu na ilość zgromadzonych w niej owoców. Objętość komory wylicza się w metrach sześciennych mnożąc trzy podstawowe wymiary przechowalni: szerokość x długość x wysokość, jeszcze przed wypełnieniem jej owocami.

W naczyniu z 1-MCP może pozostać biały osad, lub pojawić się piana. Jest to normalne

zjawisko i nie ma to wpływu na skuteczność działania produktu.

Cenisz sobie niezależność, potrzebujesz pewności i wiesz, że czas ma największe znaczenie?

Wybierz 1-MCP w postaci preparatu FruitSmart!

Zapraszamy aby zapoznać się instrukcją stosowania dostępną na stronie na YouTube

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI