Sady czereśniowe na wzór holenderskich

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 13 września 2017 11:07

Sady czereśniowe na wzór holenderskich fot. redakcja Sadyogrody.pl

Podczas tegorocznych Pokazów Czereśniowych Rene Alberts, doradca sadowniczy z Fruit Consult z Holandii omawiał zagadnienia dotyczące produkcji owoców czereśni w Europie Zachodniej. Prawidłowy dobór odmiany i podkładki, odpowiednie formowanie i prowadzenie drzew, zachowanie proporcji między liczbą owoców a ilością liści na pędach – to jedne z podstawowych elementów warunkujących dobre plonowanie czereśni.

Celem holenderskich sadowników jest produkcja owoców o dużych rozmiarach i uzyskanie wysokiego plonu handlowego. Odmiany polecane do nowo zakładanych sadów powinny posiadać genetycznie uwarunkowaną cechę warunkującą uzyskanie odpowiedniej wielkości owocu (np.’Kordia’, ‘Regina’, ‘Samba’). W Holandii drzewka czereśni szczepione na podkładce ‘GiSela 5’ stanowią aż 95 proc. nasadzeń. Dobre owocowanie drzew można uzyskać na stanowiskach z najlepszymi glebami, przy zastosowaniu nawadniania. Monitorowanie wilgotności gleby ma istotne znaczenie zwłaszcza w okresie wczesnej wiosny. Niedostatek wody w trakcie kwitnienia drzew spowoduje, że zawiązanie owoców będzie słabsze.

Rene Alberts podkreślał, że bez odpowiedniego zapylenia nie ma szans na uzyskanie dobrego plonowania czereśni. Oprócz właściwego doboru zapylaczy należy zadbać o odpowiednią ilość owadów zapylających. Holendrzy zalecają obecność przynajmniej 5 uli na 1 hektar sadu. Jeżeli w trakcie kwitnienia panują warunki niesprzyjające aktywności pszczół, wówczas trzeba wprowadzić trzmiele. Dokarmianie dolistne w okresie pozbiorczym ma na celu wzmocnienie pąków oraz liści na kolejny sezon. Sadownicy produkujący odmiany ’Kordia’ i ‘Regina’ pod osłonami swobodniej decydują o rozpoczęciu terminu zbiorów. Przetrzymując owoce na drzewie o 2-3 dni mogą zyskać względem ich wielkości, co wiąże się z wyższymi plonami nawet o 10 proc. 

Holendrzy prowadzą sady czereśniowe z obsadą min. 1500 drzew na hektarze. Z każdego drzewa zebranych zostaje średnio 10 kg owoców ( z jednego 2-3 letniego pędu długości metra – 1 kg owoców). Przy średnicy owocu około 26 mm (masa 8 g) z drzewa można pozyskać wówczas 1250 czereśni, w przypadku nieco większych owoców (średnica 30 mm i masa 12 g), ilość czereśni na drzewie jest mniejsza – tylko 833 szt. Niektórzy producenci uzyskują 20 ton owoców z hektara, lecz przy wyższym plonie owoce tracą na jakości.

Sadownicy dużo uwagi poświęcają cięciu i prowadzeniu drzew – formowanie od drugiego/trzeciego roku po posadzeniu. Najlepszej jakości owoce pochodzą z pędów 1-rocznych, 2- i 3-letnich. Nowe przyrosty powinny mieć długość 60-80 cm.

Holenderski doradca podkreślał, że zabieg cięcia należy prowadzić w taki sposób, aby wszystkie partie korony (szczególnie dolne) były dobrze doświetlone. Konieczność cięcia prześwietlającego widać najlepiej w momencie, gdy patrząc przez koronę drzew nie widać kolejno drugiego, trzeciego i czwartego rzędu w kwaterze. Zapewnienie równomiernego dostępu światła jest możliwe przy zachowaniu odpowiedniej wysokości drzewa, którą wyznacza się odejmując od szerokości międzyrzędzia 80 cm. Rozmieszczenie pędów w systemie drutów rozciągniętych wzdłuż rzędów ogranicza straty związane z ich wyłamywaniem się i ułatwia wykonywanie prac w sadzie.


VI Pokazy Czereśniowe odbyły się w Grupie Producentów Owoców Sadex Sp. z o.o., k. Białej Rawskiej oraz w sadzie czereśniowym Andrzeja Piotrowskiego w Dańkowie.
 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI