Rynek owoców w styczniu 2017 r. - raport IERiGŻ

Autor: www.sadyogrody.pl/ IERiGŻ 22 lutego 2017 15:37

Rynek owoców w styczniu 2017 r. - raport IERiGŻ fot. shutterstock

W styczniu 2017 r., w porównaniu ze styczniem poprzedniego roku, średnie ceny oferowane za jabłka na rynkach hurtowych były niższe o 18 proc., w spółdzielniach ogrodniczych o 15 proc., a w firmach eksportujących o 4 proc. Gruszki deserowe na eksport podrożały o 1 proc., a na rynku hurtowym i w skupie w spółdzielniach ogrodniczych ich ceny nie zmieniły się - informują eksperci IERiGŻ w raporcie.

Na rynkach hurtowych podrożały pomarańcze (o 25 proc.) i mandarynki (o 4 proc.), a potaniały cytryny (o 25 proc.), banany (o 12 proc.) oraz winogrona (o 1 proc.). Zakłady przetwórcze, z powodu małej podaży surowca, za jabłka do tłoczenia płaciły 0,33 zł/kg (więcej o 10 proc.). W styczniu br. w porównaniu z grudniem 2016 r. wzrosły ceny jabłek na rynkach hurtowych (o 3 proc.), a także oferowane przez spółdzielnie ogrodnicze i firmy eksportujące (po 6 proc.). Nie zmieniły się ceny jabłek skupowanych przez zakłady przetwórcze.

Jak wynika z analizy IERiGŻ na rynku hurtowym gruszki potaniały o 7 proc., a w skupie na eksport ich cena nie zmieniła się, podczas gdy w spółdzielniach ogrodniczych podrożały o 1 proc. Na rynkach hurtowych wzrosły ceny winogron (o 45 proc.), bananów (o 7 proc.) oraz cytryn (o 4 proc.). Potaniały natomiast pomarańcze i mandarynki (po 4 proc.). Średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów w grudniu 2016 r. w relacji do grudnia 2015 r. zwiększyły się o 4 proc., przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 2,5 proc. Podrożały owoce jagodowe (o 23,9 proc.), przetwory owocowe (o 5,3 proc.), banany (o 4,1 proc.), owoce cytrusowe (o 0,4 proc.), a także owoce suszone i orzechy (o 0,1 proc.).

Obniżyły się ceny jabłek (o 10,8 proc.), owoców mrożonych (o 1,4 proc.) oraz owoców pestkowych (o 0,7 proc.). W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w listopadzie 2016 r. w relacji do listopada 2015 r. była o 3 proc. mniejsza. Produkcja soków pitnych z jabłek zmniejszyła się o 7 proc., soków pitnych z owoców cytrusowych o 2 proc., a pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo warzywnych o 1 proc. Mniejsza o 11 proc. była produkcja soków zagęszczonych, a o 17 proc. kompotów i owoców pasteryzowanych. Produkcja mrożonek zwiększyła się o 21 proc., a dżemów podwoiła się.

Produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych zwiększyła się w miesiącach I-XI br. w relacji do analogicznego okresu 2015 r. o 28 proc. do 693,2 tys. ton. Wzrosła produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek (o 37 proc.), pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo warzywnych (o 8 proc.), cytrusowych (o 5 proc.) oraz kompotów i owoców pasteryzowanych (o 11 proc.). Produkcja soków zagęszczonych zmniejszyła się o 11 proc., dżemów o 4 proc., a owoców mrożonych o 3 proc. Średnie ceny zbytu pitnych soków jabłkowych w grudniu 2016 r. wzrosły o 3 proc. wobec grudnia 2015 r., podczas gdy pitne soki pomarańczowe obniżyły się o 4 proc.

- Ceny zbytu dżemów produkowanych z czarnych porzeczek spadły o 2 proc., a z truskawek podniosły się o 17 proc. Wolumen eksportu owoców świeżych w listopadzie 2016 r. wobec listopada 2015 r. był większy o 36 proc., a przetworów owocowych o 5 proc. O wzroście eksportu owoców świeżych zadecydowało zwiększenie zagranicznej sprzedaży jabłek (o 39 proc.) oraz gruszek (o 45 proc.). W wyniku obniżenia cen eksportowych większości owoców, a szczególnie jabłek (o 15 proc.) wpływy ze sprzedaży owoców świeżych zwiększyły się jedynie o 24 proc.do 43,6 mln euro. Z powodu spadku cen eksportowych skoncentrowanego soku jabłkowego (o 7 proc.), wpływy z eksportu przetworów owocowych wzrosły mniej niż wolumen (o 3 proc.) do 108,8 mln euro. Import owoców świeżych zwiększył się o 6 proc.do 129,3 tys. ton, przy wzroście przywozu owoców cytrusowych (o 12 proc.) i mniejszych zakupach bananów (o 3 proc.). Większy o 7 proc. był też import przetworów owocowych, który wyniósł 35,9 tys. ton - informują eksperci IERiGŻ.

W listopadzie 2016 r. ujemne saldo obrotów owocami i ich przetworami zmniejszyło się z ujemnego 26,6 mln euro w listopadzie 2015 r. do 10,9 mln euro W miesiącach I-XI 2016 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami poprawiło się do 7,1 mln euro z 148,7 mln euro w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zwiększyła się o 6 proc. do 1673,1 mln euro, a importu zmniejszyła się o 3 proc. do 1680,2 mln euro

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM