Rynek orzechów włoskich - trendy i analiza

Autor: FAMMU/FAPA 02 kwietnia 2017 12:41

Według najnowszych danych USDA (luty 2017) w sezonie 2016/2017 prognozowane zbiory orzechów włoskich (w łupinie) wyniosą około 2.123 mln ton wobec październikowych prognoz na poziomie 2.114 mln ton raz poprzedniosezenowego ostatecznego wyniku światowych zbiorów na poziomie 1.991 mln ton - podaje FAMMU/FAPA.

Najwięcej tych orzechów zebrane zostanie w Chinach – w sezonie 2016/2017 szacowane są na około 1.06 mln ton oraz w Stanach Zjednoczonych – ponad 607,0 tys. ton. Na prawie niezmienionym wobec poprzedniego sezonu poziomie utrzymają się zbiory w krajach Unii Europejskiej – 113,0 tys. ton. Ponadto dokładnie 110,0 tys. ton to prognoza dla Ukrainy oraz 100,0 tys. ton dla Chile.

Chiny to nie tylko największy, globalny producent orzechów włoskich, ale i ich konsument- szacunki mówią o wielkości 1.137 mln ton w bieżącym sezonie. Drugim co do wielkości konsumentem na świecie pozostają państwa wspólnotowe z tegosezonowym wynikiem 321,0 tys. ton, a trzecim Turcy – 160,0 tys. ton. Obywatele USA spożyją w bieżącym sezonie 150,0 tys. ton.

Globalny wolumen eksportu w sezonie 2016/2017 oszacowano na 703,0 tys. ton, a importu na nieco ponad 680,0 tys. ton. Najwięcej orzechów włoskich wyeksportują USA – 460,0 tys. ton oraz Chile – 90,0 tys. ton, a zaimportują kraje unijne – 220,0 tys. ton i Turcja – 105,0 tys. ton. W przypadku eksportu liczącymi się partnerami handlowymi są Ukraina z wynikiem 75,0 tys. ton i Mołdawia – 35,0 tys. ton. Poza wspomnianymi powyżej największymi importerami około 90,0 tys. ton zakupią Chińczycy oraz po około 40,0 tys. ton Japończycy i Koreańczycy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM