Ruszył sezon na polską aronię (galeria zdjęć)

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 14 sierpnia 2019 11:27

- Tegoroczne zbiory aronii ze względu na specyficzne warunki pogodowe – przymrozki i suszę, nie będą zbyt imponujące, niemniej będziemy się starali zebrać wszystkie owoce – mówił podczas oficjalnej inauguracji sezonu Andrzej Karolak, prezes Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii "Aronia Polska", w siedzibie Głównego Inspektoratu Sanitarnego w Warszawie.

W ramach tzw.  "jagodowej sztafety" polscy plantatorzy owoców jagodowych współpracują ze sobą i zachęcają konsumentów do codziennego spożywania świeżych owoców krajowej produkcji przez pół roku w sezonie zbiorów. Właśnie rozpoczyna się promocja kolejnego polskiego superowocu – aronii czarnoowocowej.

W Polsce panują odpowiednie warunki klimatyczno-glebowe do uprawy aronii. Powierzchnia nasadzeń tego gatunku wynosi ok. 4 tys. ha, a roczne zbiory szacuje się na poziomie od 40 do 60 tys. ton, co stanowi ok. 60-70% światowej produkcji.

Tegoroczne zbiory za sprawą specyficznych warunków pogodowych zapowiadają się na niższym poziomie. - Plony na pewno w skali naszego kraju będą niższe od ubiegłorocznych. Wystąpiły lokalne przymrozki, które sięgały -5 a nawet -7 st. Mimo iż aronia przypisana jest do grupy gatunków roślin sadowniczych o najmniejszej narażeniu na straty przymrozkowe, niestety w niektórych rejonach kraju uszkodzenia pąków i kwiatów wystąpiły. Na słabszą kondycję krzewów i owocowanie miała wpływ także susza, ponieważ nie wszyscy plantatorzy mają możliwość nawadniania upraw – mówił dr hab. Stanisław Pluta (prof. IO) z Zakładu Hodowli Roślin Ogrodniczych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

70-80 proc. nasadzeń stanowi popularna polska odmiana Galicjanka oraz jej wartościowe wyselekcjonowane typy. Niektórzy plantatorzy uprawiają również odmianę Nero z Czech i Aron (odmiana skandynawska). Posiada duże zdolności aklimatyzacji.

- Polska jest największym producentem aronii oraz eksporterem półproduktów (koncentrat owocowy i mrożonki), a także gotowych produktów aroniowych. Nasza aronia odnajduje się bez najmniejszego problemu nie tylko na rynkach europejskich, ale także tych dalekowschodnich –Japonia, Chiny oraz Korea Południowa. Idąc z hasłem „Polska smakuje” chcemy zachęcić również naszych krajowych konsumentów, by chętniej sięgali po ten superowoc. Dzięki współpracy polskich plantatorów, naukowców i przetwórców, aronia oferowana jest w różnych produktach w postaci soków, nektarów, dżemów, konfitur, owoców suszonych, czy liofilizowanych – mówił podczas konferencji Rafał Romanowski, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Konsumenci coraz częściej sięgają po aronię w postaci soków w połączeniu z innymi owocami (różne warianty smakowe) np. jabłko-aronia, aronia-porzeczka, aronia-rokitnik, aronia-świdośliwa, aronia-malina, aronia-truskawka oraz dżemy: aroniowo-truskawkowy, aroniowo-gruszkowy i aroniowo-śliwkowy.

Podczas spotkania prezentowano również nowe, innowacyjne, produkty z aronii.

 

- Na 80 proc. chorób sami pracujemy - niewłaściwą dietą, brakiem ruchu. Dietetycy zalecają, aby spożywać owoce i warzywa 5 razy dziennie. Aronię warto przetwarzać na soki i dżemy. Owoc ten zawiera substancje potrzebne dla naszego zdrowia – podkreślał Jarosław Pinkas, Główny Inspektor Sanitarny.

Aronia dzięki swym właściwościom została okrzyknięta najzdrowszym owocem na świecie. Jak informowano podczas konferencji, dwie garści aronii, czyli ok. 100 g owoców, pokryją 35 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która reguluje szereg funkcji w organizmie. Owoce aronii zawierają także potas, żelazo i mangan oraz witaminę A, E i B9 (kwas foliowy). Skórka aronii jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę jelit.

Owoce aronii stanowią bardzo bogate źródło antyoksydantów (przeciwutleniaczy) - przede wszystkim antocyjanów. Aronia zawiera także związki flawonoidowe, takie jak luteina i karoteny. Zeaksantyny zawarte w owocu aronii wykazują natomiast działanie ochronne w profilaktyce zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (ang. Age-related Macular Degeneration, AMD), prowadzącej do uszkodzenia wzroku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.