Rośnie zapotrzebowanie zakładów przetwórczych na owoce dzikiej róży

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 09 marca 2015 13:42

Rośnie zapotrzebowanie zakładów przetwórczych na owoce dzikiej róży www.shutterstock.com

Owoce róży dzikiej są najbogatszym źródłem witaminy C, której zawartość jest kilkukrotnie wyższa w porównaniu do owoców czarnej porzeczki, jabłek czy cytrusów. Towarowa produkcja owoców róży zyskuje coraz większe zainteresowanie, z uwagi na konieczność pozyskania większych ilości tak cennego surowca.

Róża dzika (Rosa canina) jest ciernistym krzewem dorastającym do 3 m wysokości. Najlepiej rośnie na glebach zasobnych w wapń, natomiast nie toleruje zbyt ciężkich, podmokłych oraz silnie zakwaszonych. Preferuje stanowiska dobrze nasłonecznione, znosi również lekkie zacienienie. Róża dzika jest rośliną odporna na mróz.

Aby uzyskać optymalne plony konieczna jest odpowiednia produkcja tego gatunku na całej plantacji. Przed założeniem uprawy wskazane jest nawożenie obornikiem. Dodatkowo należy stosować nawozy mineralne: 40-50 kg/ha N, 50-80 kg/ha K2O oraz 40-50 kg/ha P2O5.

Najlepszym terminem zakładania plantacji towarowych jest jesień. Rośliny należy sadzić tak, aby szyjka korzeniowa znajdowała się na równi z powierzchnią ziemi. Między rzędami zaleca się rozstaw 3 m, a w rzędzie 1,5-2 m. Na 1 hektarze można posadzić około 2200-2500 krzewów. W międzyrzędach należy utrzymywać murawę lub czarny ugór, natomiast w rzędach ugór herbicydowy. Po posadzeniu (tylko w pierwszym roku), rośliny można zabezpieczyć przed zimą np. poprzez obsypanie kopczyków z ziemi.   

Wiosną krzewy trzeba przycinać na wysokość 15 cm od powierzchni ziemi. Ponadto systematycznie z plantacji należy wycinać pędy uszkodzone i leżące na ziemi. Dzika róża cechuje się wysoką odpornością na choroby. Natomiast może być porażana przez szkodniki tj. – przędziorek chmielowiec, mszyca różano-szczecinowa, obnażacz różawki, psowacz różąny, bruzdownica pędówka oraz nimułka różana.

Zbiór owoców róży dzikiej rozpoczyna się pod koniec sierpnia lub we wrześniu. W optymalnych warunkach uprawy można uzyskać plon 1,0-1,5 t/ha. Do przetwórstwa owoce należy zbierać w fazie pełnej dojrzałości - odpowiednio wybarwione i jędrne. Natomiast owoce uszkodzone, przejrzałe lub przemarznięte nie nadają się do zbioru, ponieważ zawierają o wiele mniejsze ilości witaminy C.

Cennym surowcem do przemysłu spożywczego oprócz owoców są również płatki róży dzikiej. W Polsce skupem owoców zajmują się zakłady zielarskie tj. ,,Herbapol-Lublin”. Firma ta z pozyskanych surowców produkuje syropy oraz herbatki owocowe. Zakład przetwórczy ,,Polska Róża” zlokalizowany pod Warszawą, z owoców i płatków róży wytwarza m.in. syropy, soki, nektary oraz konfitury. 

Produkcja towarowa tego gatunku w Polsce powinna być bardziej rozpowszechniona, gdyż pozyskiwane ilości surowca są często niewystarczające przy stale wzrastającym zapotrzebowaniu konsumentów. Produkowane są aromatyzowane konfitury i nadzienia o zapachu róży, które jednak posiadają zdecydowanie mniejsze ilości cennych dla zdrowia związków.

WIĘCEJ NA TEMAT

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI