Rośnie popularność jagody kamczackiej. Coraz więcej producentów decyduje się na jej uprawę

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 01 października 2016 11:53

Rośnie popularność jagody kamczackiej. Coraz więcej producentów decyduje się na jej uprawę Jagoda kamczacka należy do roślin mających duże możliwości w uprawie ekologicznej/ fot. shutterstock.com

Wśród producentów owoców miękkich rośnie zainteresowanie uprawą jagody kamczackiej. Podczas zorganizowanego w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach szkolenia na temat „Uprawa, odmiany i zbiór jagody kamczackiej”, dr Maria Buczek omówiła badania prowadzone nad uprawą tego gatunku w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym w Brzeznej.

Jak mówiła dr Maria Buczek w pierwszych doświadczeniach (2008 r.) oceniano takie odmiany jak ‘Czelabinka’, ‘Sinigłaska’, Dlinnopłodna’, ‘P19’, ‘Atut’, ‘Duet’. Poszczególne odmiany jagody kamczackiej różnią się terminem rozpoczęcia wegetacji. Najwcześniej rozpoczynają kwitnienie odmiany ‘Czelabinka’ i ‘Sinogłazlka’ (13.04), a pod koniec kwietnia - ‘Atut’ (25.04), ‘Duet’ (27.04) oraz ‘P19’ (26.04).

Od 2015 roku w ekologicznej uprawie jagody kamczackiej oceniane są nowe odmiany - ‘Gordost Bakczara’, ‘Bakczarskaja Jubilejnaka’, ‘Bakczarskij Velikan’, ‘Silginka’, ‘Wojtek’ oraz ‘Duet’.

- W czwartym roku prowadzenia uprawy (2013 r.) z odmiany ‘Atut’ zebrano plon handlowy wielkości 2,36 kg/ 5 krzewów. Nieco niższy plon uzyskano w przypadku odmian ‘P19’ – 2,16 kg/5 krzewów, ’Duet’ – 1,24 kg/5 krzewów oraz odmiana ‘Czelabinka’ – 1,16 kg/5 krzewów - powiedziała dr Maria Buczek.

W uprawie tego gatunku istotne znaczenie ma odpowiednie cięcie krzewów, które należy wykonywać od 5 roku prowadzenia plantacji. Na podstawie obserwacji w SZD w Brzeznej, dr Buczek zaznaczyła, że z krzewów corocznie należy usuwać nadmiar pędów, aby zapewnić roślinom dobre naświetlenie oraz starsze pędy (ponad 6 lat), na których owocowanie ulega osłabieniu. Zabieg cięcia wykonywany jest po zbiorze owoców.

Zdaniem ekspertki, jagoda kamczacka należy do roślin mających duże możliwości w uprawie ekologicznej. - Gatunek ten jest odporny na choroby i rzadko zasiedlany przez szkodniki. Niekiedy występują problemy z przędziorkami i mszycami. Dojrzewające owoce wymagają stałej ochrony przed ptakami. Obecnie dostępna jest różna aparatura do odstraszania ptaków – dodała dr Maria Buczek. W SZD w Brzeznej owoce jagody kamczackiej zabezpieczano przed ptakami za pomocą siatki cieniującej.

Jak mówiła prelegentka, warunkiem decydującym o powodzeniu uprawy jagody kamczackiej (zarówno integrowanej, jak i ekologicznej) jest odpowiedni dobór stanowiska, w tym odpowiednie przygotowanie pola pod uprawę. Kluczowe znaczenie ma również zakup sadzonek o dobrej jakości i czystych odmianowo.

W SZD w Brzeznej od wielu lat produkowane są sadzonki jagody kamczackiej, także metodą in vitro. – Przy produkcji nowych sadzonek wykorzystywane są (w niewielkich ilościach) biologiczne preparaty, tj. Bioczos płynny, Mydło Himal, Vaxiplant SL,  oraz Polyversum WP, ponieważ przy specyficznych warunkach panujących w szklarni lub tunelu istnieje ryzyko wystąpienia chorób grzybowych i przędziorków.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI