Rokitnik pospolity - uprawa tego gatunku na plantacjach towarowych

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 29 maja 2015 15:42

Rokitnik pospolity - uprawa tego gatunku na plantacjach towarowych www.shutterstock.com

Rokitnik pospolity (Hippophaë hamnoides) jest mało znanym krzewem, który ze względu na wysokie właściwości, zwłaszcza prozdrowotne cieszy się coraz większym zainteresowaniem zarówno wśród producentów, jak i konsumentów. Gatunek ten jest uprawiany również w naszym kraju.

Rokitnik pospolity należy do rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae). Może być uprawiany w formie krzewów bądź niewysokich drzew. Wytwarza niewielkie owoce, o jasnożółtym lub pomarańczowym wybarwieniu. Są one osadzone na krótkiej szypułce wzdłuż pędów.

Gatunek ten najlepiej rośnie i plonuje na stanowiskach słonecznych. Preferuje gleby lekkie, zasobne w składniki pokarmowe, przepuszczalne o pH 5,1–7,8. Wymaga dodatkowego nawadniania w okresach suszy, gdyż niedobór wody prowadzi do opadania zawiązków owoców. Rokitnik jest krzewem mało podatnym na wiosenne przymrozki.

Pielęgnacja uprawy obejmuje regularnie odchwaszczanie. Również istotnym zabiegiem agrotechnicznym jest spulchnianie gleby oraz cięcie sanitarne krzewów.

Pędy rokitnika pokryte są cierniami. Dlatego znacznym utrudnieniem jest zbiór owoców. Do nasadzeń na plantacjach towarowych zaleca się odmiany bez cierniowe, tj. ‘Aromatnaja’, ‘Padarok Sadu’, ‘Botaniczeskaja’, ‘Moskwiczka’ oraz ‘Avgustinka’, a także odmiany wysoko plenne - ‘Trofimowskaja’ i ‘Plamiennaja’.

Plantacje rokitnika mogą być porażane przez szkodniki, m.in. mszyce, szpeciele, pordzewiacze, nasionnice rokitnikową i skośnika rokitnikowego. Duże straty mogą spowodować także choroby - werticilioza, fuzarioza, kolista nekroza pędów oraz parch.

Dojrzałe owoce można zbierać w okresie sierpień-wrzesień. Zbiór przeprowadza się poprzez otrząsanie owoców bezpośrednio z roślin, bądź wycinanie poszczególnych gałęzi i strącanie z nich jagód. W zależności od odmiany oraz warunków uprawy, można uzyskać średni plon wielkości 10 t/ha, a maksymalny nawet do 30 t/ha.

Owoce rokitnika są wartościowym surowcem dla przetwórstwa, m.in. produkcji soków, galaretek, dżemów, przecierów czy konfitur. Również kierowane są do produkcji alkoholi, oraz przemysłu farmaceutycznego i wyrobu kosmetyków.

 

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI