PARTNER SERWISU

Rokitnik pospolity - odmiany i perspektywy uprawy w Polsce

Autor: www.sadyogrody.pl 02 lutego 2017 13:51

Rokitnik pospolity - odmiany i perspektywy uprawy w Polsce fot. shutterstock.com

Rokitnik pospolity jest coraz popularniejszy w nasadzeniach towarowych w Europie, a w szczególności w krajach Bałtyckich, tj. Niemcy, Łotwa, Litwa, Estonia, Finlandia. - Wynika to przede wszystkim z rosnącego popytu na owoce tego gatunku, z uwagi na ich unikalny skład chemiczny. Owoce i liście zawierają ponad 190 bioaktywnych substancji - mówiła dr Maryna Shalkevich z Instytutu Sadownictwa Narodowej Akademii Nauk Białorusi, podczas konferencji na targach TSW 2017.

Hodowlę twórczą rokitnika rozpoczęto w 1933 roku w Naukowo-badawczym Instytucie Sadownictwa Syberii im. M. A . Lisawienki. Jak zaznaczyła dr Shalkevich, w 1954 roku stworzono pierwsze w świecie odmiany rokitnika ‘Dar Katuni’, ‘Nowost Altaja’, ‘Zlotoj poczatok’. W 1949 roku w Bijsku (Rosja) zbudowano pierwszy w świecie zakład przetwórstwa owoców rokitnika - obecnie Sp. z o.o. ‘Altajwitaminy’.

Owoce i liście rokitnika zawierają ponad 190 bioaktywnych substancji, m. in. witaminę C (w 100 g mieści się 0,5 do 1,5 dziennego zapotrzebowania/ w zależności od odmiany), witaminę E i K1, karotenoidy, tiamina (B1), riboflavina (B2), kwas foliowy (B9), a także betaina, sterydy (prowitamina D), aminokwasy - łącznie niezastąpione tj. walina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, fenyloalanina. Ponadto owoce i liście stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega -3, -6, -7 i omega -9), mikroelementów (żelazo, bor, miedź, mangan, selen), oraz związków stymulujących układ odpornościowy tzw. adaptogeny.

Jak mówiła prelegentka, olej rokitnikowy jest naturalnym koncentratem karotenoidów oraz tokoferoli. Zawartość poszczególnych składników w owocach zależy od wielu czynników, m.in. cech genetycznych, agrotechniki, czasu zbioru, warunków klimatycznych. Na europejskim i światowym rynku widoczny jest stały popyt na owoce i przetwory z rokitnika. Cena za owoce tego gatunku waha się w granicach od 1,5 do 2,5/ 2,8 euro/kg, w zależności od odmiany i sposobu uprawy (integrowana czy ekologiczna produkcja).

Dr Shalkevich zaznaczyła, że podstawą każdej technologii jest odmiana. - Głównymi kryteriami przy wyborze są adaptacja do warunków regionu uprawy (najlepiej przystosowane są odmiany rokitnika wytworzone w klimacie bałtyckim) i jakość owoców z uwzględnieniem ich docelowego wykorzystania - dodała.

Obecnie w światowym asortymencie rokitnika znajduje się więcej niż 300 odmian różnej hodowli – Rosji, Niemcy, Ukraina, Białoruś, Chiny, Kanada Finlandia. W towarowych nasadzeniach krajów europejskich wykorzystuje się odmiany rokitnika rosyjskiej selekcji: ‘Botaniczeskaj’, ‘Botaniczeskaja lubitelskaja’, ‘Trofimowskaja’, ‘Avgustinka’ i inne odmiany niemieckie: ‘Leikora’, ‘Askola’, ‘Hergo’, ‘Habego’ oraz zapylacze z serii ‘Pollmix’. Na Łotwie uprawiane są odmiany: ‘Mary’, ‘Tatjana’, ‘Lord’.

Zaletą odmiany ‘Botaniczeskaj’ jest bardzo wysoka odporność na zasychanie (masa owocu 0,8 g/plon 8-12 t/ha). Z kolei  ‘Krasnopłodnaja’ nie jest polecana do nasadzeń towarowych z uwagi na bardzo niską odporność na zasychanie. 6-7 letnie rośliny rosyjskiej odmiany ‘Marija’ dorastają do 1,7 m wys. Cechują się bardzo niskim stopniem kolcowatości i wysoką odpornością na zasychanie. Masa owocu wynosi 0,6 g.

Odmiana ‘Niwelena’ charakteryzuje się dużą odpornością na zasychanie pędów, ale jej wadą jest średni stopień kolcowotości (masa owocu 0,7 g). Odmiana ‘Plamennaja’ - najlepsza pod względem składu chemicznego owoców  (plenna 10-14 t/ha). Średnio późna odmiana ‘Trofimowskaja’ wyróżnia się średnią odpornością na zasychanie i podobnym stopniem kolcowatości. Wadą tej odmiany jest znaczna ilość odrostów korzeniowych.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.