Rokitnik pospolity - odmiany i perspektywy uprawy w Polsce

Autor: www.sadyogrody.pl 02 lutego 2017 13:51

Rokitnik pospolity - odmiany i perspektywy uprawy w Polsce fot. shutterstock.com

Rokitnik pospolity jest coraz popularniejszy w nasadzeniach towarowych w Europie, a w szczególności w krajach Bałtyckich, tj. Niemcy, Łotwa, Litwa, Estonia, Finlandia. - Wynika to przede wszystkim z rosnącego popytu na owoce tego gatunku, z uwagi na ich unikalny skład chemiczny. Owoce i liście zawierają ponad 190 bioaktywnych substancji - mówiła dr Maryna Shalkevich z Instytutu Sadownictwa Narodowej Akademii Nauk Białorusi, podczas konferencji na targach TSW 2017.

Hodowlę twórczą rokitnika rozpoczęto w 1933 roku w Naukowo-badawczym Instytucie Sadownictwa Syberii im. M. A . Lisawienki. Jak zaznaczyła dr Shalkevich, w 1954 roku stworzono pierwsze w świecie odmiany rokitnika ‘Dar Katuni’, ‘Nowost Altaja’, ‘Zlotoj poczatok’. W 1949 roku w Bijsku (Rosja) zbudowano pierwszy w świecie zakład przetwórstwa owoców rokitnika - obecnie Sp. z o.o. ‘Altajwitaminy’.

Owoce i liście rokitnika zawierają ponad 190 bioaktywnych substancji, m. in. witaminę C (w 100 g mieści się 0,5 do 1,5 dziennego zapotrzebowania/ w zależności od odmiany), witaminę E i K1, karotenoidy, tiamina (B1), riboflavina (B2), kwas foliowy (B9), a także betaina, sterydy (prowitamina D), aminokwasy - łącznie niezastąpione tj. walina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, fenyloalanina. Ponadto owoce i liście stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega -3, -6, -7 i omega -9), mikroelementów (żelazo, bor, miedź, mangan, selen), oraz związków stymulujących układ odpornościowy tzw. adaptogeny.

Jak mówiła prelegentka, olej rokitnikowy jest naturalnym koncentratem karotenoidów oraz tokoferoli. Zawartość poszczególnych składników w owocach zależy od wielu czynników, m.in. cech genetycznych, agrotechniki, czasu zbioru, warunków klimatycznych. Na europejskim i światowym rynku widoczny jest stały popyt na owoce i przetwory z rokitnika. Cena za owoce tego gatunku waha się w granicach od 1,5 do 2,5/ 2,8 euro/kg, w zależności od odmiany i sposobu uprawy (integrowana czy ekologiczna produkcja).

Dr Shalkevich zaznaczyła, że podstawą każdej technologii jest odmiana. - Głównymi kryteriami przy wyborze są adaptacja do warunków regionu uprawy (najlepiej przystosowane są odmiany rokitnika wytworzone w klimacie bałtyckim) i jakość owoców z uwzględnieniem ich docelowego wykorzystania - dodała.

Obecnie w światowym asortymencie rokitnika znajduje się więcej niż 300 odmian różnej hodowli – Rosji, Niemcy, Ukraina, Białoruś, Chiny, Kanada Finlandia. W towarowych nasadzeniach krajów europejskich wykorzystuje się odmiany rokitnika rosyjskiej selekcji: ‘Botaniczeskaj’, ‘Botaniczeskaja lubitelskaja’, ‘Trofimowskaja’, ‘Avgustinka’ i inne odmiany niemieckie: ‘Leikora’, ‘Askola’, ‘Hergo’, ‘Habego’ oraz zapylacze z serii ‘Pollmix’. Na Łotwie uprawiane są odmiany: ‘Mary’, ‘Tatjana’, ‘Lord’.

Zaletą odmiany ‘Botaniczeskaj’ jest bardzo wysoka odporność na zasychanie (masa owocu 0,8 g/plon 8-12 t/ha). Z kolei  ‘Krasnopłodnaja’ nie jest polecana do nasadzeń towarowych z uwagi na bardzo niską odporność na zasychanie. 6-7 letnie rośliny rosyjskiej odmiany ‘Marija’ dorastają do 1,7 m wys. Cechują się bardzo niskim stopniem kolcowatości i wysoką odpornością na zasychanie. Masa owocu wynosi 0,6 g.

Odmiana ‘Niwelena’ charakteryzuje się dużą odpornością na zasychanie pędów, ale jej wadą jest średni stopień kolcowotości (masa owocu 0,7 g). Odmiana ‘Plamennaja’ - najlepsza pod względem składu chemicznego owoców  (plenna 10-14 t/ha). Średnio późna odmiana ‘Trofimowskaja’ wyróżnia się średnią odpornością na zasychanie i podobnym stopniem kolcowatości. Wadą tej odmiany jest znaczna ilość odrostów korzeniowych.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI