PARTNER SERWISU

Prof. Rozpara, IO: Jagoda kamczacka ma szanse na upowszechnienie w uprawie towarowej

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 12 września 2016 09:42

Prof. Rozpara, IO: Jagoda kamczacka ma szanse na upowszechnienie w uprawie towarowej dr. hab. Elzbieta Rozpara (prof. IO)/ fot. żelazna Studio

- Producenci, którzy do tej pory produkowali jabłka, zaczynają szukać nowych możliwości, innych gatunków do uprawy - nie tylko amatorsko, jak dotychczas, ale również na skalę towarową. Perspektywicznym gatunkiem jest jagoda kamczacka, na której owoce jest w tej chwili pewny zbyt przy dobrych cenach – mówiła dr. hab. Elżbieta Rozpara (Prof. Instytutu Ogrodnictwa), podczas szkolenia „Uprawa, odmiany i zbiór jagody kamczackiej”.

Jak mówiła prof. Elżbieta Rozpara, już od kilkudziesięciu lat w Instytucie Ogrodnictwa prowadzone są badania nad możliwością wprowadzenia do uprawy zarówno amatorskiej, jak i towarowej kilku mniej znanych gatunków roślin sadowniczych, których owoce posiadają niebywałe walory prozdrowotne. - Wśród nich jest m.in. rokitnik pospolity, dereń jadalny, MiniKiwi, świdośliwa olcholistna, aronia czarnowoowocowa, winorośl, bez czarny oraz jeżyna – wyliczała.

- Dotychczas gatunki te były postrzegane jako amatorskie. W ostatnim czasie wzrasta zainteresowanie ich uprawą, a w niektórych krajach są przeznaczane do nasadzeń towarowych, jak chociażby pigwowiec na Łotwie, czy rokitnik w krajach nadbałtyckich. Owocami jagody kamczackiej mocno interesuje się przemysł przetwórczy – zaznaczyła prof. Rozpara.

- Krzewy jagody kamczackiej są w pełni odporne na przemarzanie. Dobrze znoszą temperatury nawet do -45 st. C, a kwiaty do -8 st. C. Z uwagi na tak wysoką mrozoodporność uprawa tego gatunku rozwija się bardzo dynamicznie na terenie Rosji, w wielu chłodnych rejonach kraju. Stamtąd też mamy możliwość pozyskania ciekawych odmian o dużych owocach. Jagoda kamczacka jest rośliną długowieczną, jednak plantacje należy zakładać z dobrych jakościowo sadzonek – mówiła prelegentka.

- Owoce jagody kamczackiej dojrzewają bardzo wcześnie, w zależności od odmiany – drobnoowocowe w połowie maja, ale są również odmiany, które dojrzewają dopiero w sierpniu. Mimo, iż jagoda kamczacka plonuje słabiej niż borówka wysoka to jednak cena jednostkowa za kilogram owoców jest 2 razy wyższa - dodała.

Jak zaznaczyła prof. Rozpara, krzewy odmiany botanicznej Lonicera caerulea var. edulis dorastają do 2 m wysokości. Owoce są drobniejsze i wcześnie dojrzewają, np. 'Dlinnopłodna', 'Czelabinka', 'Wołoszebnica', 'Fialka', 'Morena'. Natomiast odmiany, tj. 'Atut', 'Duet', 'Wojtek', 'Jolanta' należą do Lonicera kamtschatica. Krzewy są niższe (do 1, 5 m) o bardziej rozłożystym pokroju i masywnych pędach. Owoce dojrzewają w późniejszym terminie i cechują się mniejszą zawartością goryczki.

W owocach jagody kamczackiej występują związki, tj. flawonoidy (140 mg/100 g), antocyjany (1400 mg/100 g), garbniki, pektyny, olejki eteryczne, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, benzoesowy), związki mineralne, witaminy C,P, A B1 i B2. - Dzięki wysokiej zawartości wit. P owoce jagody kamczackiej mogą być przeznaczane jako barwnik do produktów spożywczych, podobnie jak dotychczas aronia. Stanowią również surowiec dla przetwórstwa, m.in. wyrobu soków, przecierów, suszu, a także kierowane są do mrożenia – zaznaczyła prof. Rozpara.

Owoce jagody kamczackiej po przetworzeniu zachowują 80 proc. związków biologicznie czynnych. Znane są bardzo cenne właściwości prozdrowotne tego gatunku. Spożycie jagód wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga walkę z nowotworami, opóźnia procesy starzenia, reguluje ciśnienie krwi, a także - jak mówiła prelegentka - wywar z liści i kwitów działa dezynfekująco i antyseptycznie w chorobach gardła.

- Jagoda kamczacka ma szanse na upowszechnienie zarówno w uprawie integrowanej, jak i ekologicznej. W zakresie uprawy towarowej tego gatunku należy dopracować kwestię doboru zapylaczy oraz agrotechniki, czyli cięcia, formowania krzewów oraz mechanizację zbioru. Na niektórych plantacjach jagoda kamczacka owocuje lepiej, a na innych wydaje słabszy plon, co najprawdopodobniej jest kwestią doboru zapylacza. Należy pamiętać, że w warunkach Polski nie wszystkie odmiany znajdujące się na rynku szkółkarskim są godne posadzenia - dodała prof. Rozpara.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.