Prof. Pluta, IO: Plantatorzy jagodowych oczekują nowych odmian i postępu technologicznego

Autor: www.sadyogrody.pl 24 kwietnia 2017 09:31

Prof. Pluta, IO: Plantatorzy jagodowych oczekują nowych odmian i postępu technologicznego dr hab. Stanisław Pluta, prof. IO/ fot. Piotr Waniorek Żelazna Studio

- Polska od wielu lat przoduje w produkcji owoców jagodowych. Plantatorzy oczekują postępu biologicznego, zarówno w postaci nowych odmian, jak i postępu technologicznego związanego z nowymi maszynami. Słaba opłacalność produkcji owoców porzeczki czarnej, agrestu czy aronii w ostatnich latach przyczynia się do wzrostu zainteresowania uprawą takich gatunków jak świdośliwa olcholistna i suchodrzew jadalny – mówił dr hab. Stanisław Pluta, prof. Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, podczas ogólnopolskiej konferencji "Rośliny Jagodowe 2017".

Prof. Pluta zaznaczył, ze świdośliwa olcholistna jest najnowszą rośliną sadowniczą w Europie, ale o ugruntowanej pozycji w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, gdzie od wielu lat uprawiana jest na skalę towarową. - Wydaje się, że istnieje duży potencjał dla rozwoju uprawy świdośliwy do deserowego wykorzystania owoców, a szczególnie dla przetwórstwa, pod warunkiem zagwarantowania plantatorom opłacalnej ceny - powiedział profesor IO.

Świdośliwa jest gatunkiem, który bardzo dobrze zaadoptował się do naszych warunków klimatyczno-glebowych. Należy podkreślić, że rośliny mają dużo mniejsze wymagania glebowe niż krzewy borówki wysokiej. Dodatkowo cechują się wysoką mrozoodpornością - znoszą zimowe spadki temperatury do - 30 st. C i co istotne – kwiaty są tolerancyjne na wiosenne przymrozki. Ekspert dodał, że ochrona chemiczna przed chorobami i szkodnikami jest praktycznie niestosowana (podobnie jak jagody kamczackiej). Na dzień dzisiejszy nie ma opracowanych programów ochrony.

Suchodrzew jadalny nazywany pospolicie jagodą kamczacką w ostatnich 4-5 latach cieszy się dużym zainteresowaniem wśród naszych plantatorów. Prelegent zaznaczył, że nowe odmiany są najczęściej mieszańcami (hybrydami), które różnią się cechami morfologicznymi krzewów, plonowaniem, jakością i wielkością owoców. Firmy i szkółkarze w naszym kraju produkują wysokiej jakości materiał szkółkarski z szerokiego asortymentu odmian polskich i zagranicznych (kanadyjskich i rosyjskich).

Prof. Stanisław Pluta przypomniał, że suchodrzew jadalny jest rośliną mało wymagającą, długowieczną w uprawie i o wcześnie dojrzewających owocach. Nowe odmiany mają pożądane cechy - plenność, smaczne owoce (bez goryczki), wysoką mrozoodporność, przydatność do uprawy różnymi metodami, w tym konwencjonalnymi, IP i ekologicznymi. Do zwiększenia areału krajowych plantacji towarowych z jagodą kamczacką przyczynia się dostępność na rynku wielu odmian różnego pochodzenia, możliwość zbioru maszynowego owoców oraz łatwość zbytu i ich atrakcyjna cena.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI