PARTNER SERWISU

Prof. Makosz: W tym roku może być mniej jabłek przemysłowych

Autor: prof. Eberhard Makosz/www.trsk.pl 15 września 2015 11:36

Prof. Makosz: W tym roku może być mniej jabłek przemysłowych Prof. Eberhard Makosz, przewodniczący zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych/ fot. A.Gwara

W tym roku, w porównaniu rokiem i wieloma innymi latami, może być mniej jabłek przemysłowych. Główne powody to mniejsze uszkodzenie owoców przez choroby, szkodniki i gradobicia. Do tego słabo lub wcale nie owocują stare jabłonie - mówi prof. Eberhard Makosz, przewodniczący zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.

- Wprawdzie na skutek upałów i długotrwałej suszu w całym kraju, szczególnie nie nawadniane drzewa rosnące na słabych glebach mają dużo małych owoców, poniżej 5.5-6.0 cm. Jednak większość nie spełnia wymogów jabłka deserowego. Ilość małych jabłek może wzrosnąć, jeśli odbiorcy podniosą normę wielkościową do ponad 9.0 cm - dodaje. 

Jak twierdzi prof. Makosz, jeśli do końca zbiorów nie będzie gradobić na większych obszarach sadów, zbiory jabłek deserowych nie we wszystkich sadach mogą być na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego. - Przy eksporcie poniżej 1.0 mln ton, nadwyżka jabłek deserowych może się zamienić w jabłka przemysłowe - mówi. 

Zdaniem eksperta w wielu miejscach drzewa jabłoni na podkładce M 9 lepiej zniosły suszę niż na podkładkach półkarłowych. - Jest to związane z transpiracyjną powierzchnią liści. Mniejszej na małych drzewach - komentuje prof. Makosz.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI