Prof. Makosz: Polacy spożywają coraz mniej jabłek. Potrzebna jest walka o krajowy rynek!

Autor: Prof. dr hab. Eberhard Makosz / TRSK 07 czerwca 2017 09:39

Prof. Makosz: Polacy spożywają coraz mniej jabłek. Potrzebna jest walka o krajowy rynek! prof. Eberhard Makosz, przewodniczący zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych / fot. PTWP

W naszym kraju od kilkunastu lat trwają dwa trendy w produkcji jabłek. Pierwszy, to wzrost produkcji, drugi spadek spożycia. Zbiory wzrosły z 2.0 do 4.0 mln ton, a spożycie spadło z 27 do 13 kg na mieszkańca (M) - alarmuje prof. Eberhard Makosz, przewodniczący zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.

W latach 1982 - 1986 spożycie wahało się od 22 do 27 kg/M. - Zapotrzebowanie od 800 do 1.0 mln ton, przy zbiorach około 1.5 mln ton. Potrzeby jabłek do spożycia wynosiły od 53 do 66 proc. zbioru tych owoców. Udział jabłek w spożyciu wszystkich owoców przekraczał 60 proc., przy bardzo niskim udziale owoców południowych. Lekki spadek spożycia jabłek zaczął się od 1997 roku. W okresie 1997 - 2005 spożycie utrzymywało się w granicach 20 - 24 kg/M. Potrzeby wahały się od 760 do około 900 tys. ton, 40 do 45 zebranych jabłek. Od roku 2006 zaczął się znaczący spadek spożycia jabłek .Od 17 kg w 2006 do około 13 kg na mieszkańca w latach 2015 i 2016. W latach 2015 i 2016 przy zbiorach około 4.0 mln ton, potrzeby na jabłka do spożycia wynosiły zaledwie 500 tyś. ton - tłumaczy prof. Makosz. 

- Około 13 proc. zebranych jabłek i 33 proc. samych jabłek deserowych. Tak niskiego udziału jabłek do spożycia w stanie świeżym do wyprodukowanych, nie spotyka się w żadnym innym kraju. Tylko do 2005 roku poziom spożycia jabłek odgrywał istotna rolę w ich zagospodarowaniu, a niewielką w ostatnich dwóch latach - dodaje. 

Tabela. Spożycie owoców w latach 2012 - 2016 w kg/M.

 

  2015 2016 średnio z 5 lat procent
JABŁKA  15,0 12,7 13,8 34
OWOCE PESTKOWE 3,8 4,4 4,3 10
OWOCE JAGODOWE 4,8 5,6 5,4 13
POZOSTAŁE OWOCE KLIMATU UMIARKOWANEGO 3,4 4 3,6 9
OWOCE CYTRUSOWE  7,4 7,8 7,7 19
BANANY  4,8 6,1 5,6 15
RAZEM 39,2 40,6 40,4 100,0

 

Jak tłumaczy prof. Makosz, w latach 2015 i 2016 spożycie jabłek wynosiło około 12.7 kg/M. - W porównaniu z rokiem 2012 spadło o ponad 2.0 kg/M. Stanowiło 34 % spożywanych owoców. Spożycie owoców południowych dochodziło do 14.0 kg/M, z średnim udziałem 34 %. W ciągu 3 lat wzrosło o 1.7 kg/M - przyznaje. 

W Niemczech spożycie jabłek wynosiło w sezonie 2010/11 około 27 kg/M, a w 2015/16 tylko 20 kg/M. Spożycie owoców południowych było na zbliżonym poziomie, 24 kg/M. W tym 6-letnim okresie spożycie wszystkich owoców spadło z 81 do 77 kg/M.

Spożycie około 13 kg jabłek na mieszkańca jest jednym z najniższych w Europie. Jabłka są dostępne przez cały rok, najtańsze na świecie. Polscy konsumenci kupują więcej owoców południowych, droższych od jabłek. Jakie są tego przyczyny?

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM