Prof. Makosz: Nieważna jest wysokość plonu, ale udział w nim jabłek wysokiej jakości

Autor: Prof. dr hab. Eberhard Makosz / www.trsk.pl 03 listopada 2016 15:15

Prof. Makosz: Nieważna jest wysokość plonu, ale udział w nim jabłek wysokiej jakości prof. Eberhard Makosz, przewodniczący zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych / fot. PTWP

Plony jabłek mają bardzo duży wpływ na opłacalność produkcji. W miarę wzrostu plonu zmniejszają się jednostkowe koszty produkcji. Był to główny powód stosowania sposobów podnoszących plon z jednostki powierzchni. W naszym kraju w latach 70. ub. wieku, średni plon wynosił 15 ton z hektara, a teraz co najmniej 50 ton. Aktualna była powszechnie głoszona zasada "Masa to kasa". Sytuacja zmieniła się od kiedy o opłacalności bardziej decyduje jakość jabłek - mówi prof. Eberhard Makosz, przewodniczący zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.

Istotne są różnice w cenach skupu jabłek w zależności od ich jakości.- W wielu krajach z wysoką produkcją jabłek, już 30 lat temu zmieniły się sady i sposoby produkcji, znacząco poprawiające jakość jabłek. Najlepsze wyniki w tym zakresie osiągnęli producenci jabłek w Południowym Tyrolu. Przy plonie powyżej 70 ton z hektara, udział jabłek wysokiej jakości, odpowiadający wysokim wymogom rynku zagranicznego, waha się od 70 do 80 proc.W wielu innych krajach jest to 50-60 proc., a w naszym kraju średnio około 10 proc. W wielu naszych sadach ten udział wynosi 30-40 proc. Znam jeden duży sad, w którym wyniki podobne są do sadów Południowego Tyrolu - przyznaje. 

Jak mówi prof. Makosz w naszych warunkach glebowo-klimatycznych, przy zmianie typu sadu i stosowaniu znanych zabiegów pielęgnacyjnych podnoszących jakość jabłek,można osiągnąć lepsze wyniki, zwłaszcza ekonomiczne.

- Jednym z podstawowych mierników opłacalności produkcji jabłek jest różnica między kosztami jednostkowymi i cenami skupu. Analiza ekonomiczna najczęściej oparta jest na średnich cenach skupu jabłek deserowych.W plonie są jabłka różnej jakości (o różnych cenach), dlatego lepszy obraz wyniku ekonomicznego daje dochodowość, czyli ceny różnej jakości jabłek towarowych. Opracowałem cztery różne warianty - przedstawione w poniższych tabelach - jakie spotyka się w naszych sadach. W trzech pierwszych wariantach przyjąłem plony na poziomie 50 ton z hektara i 70 ton w IV wariancie. Ponadto przyjąłem całkowite koszty produkcji przy poziomie 50 tys./ha i cenie skupu odmiany Gala (najwyższe) w sezonie 2015/16 - tłumaczy ekspert. 

Dochodowość w produkcji jabłek w zależności od poziomu ich jakości przy całkowitych kosztach produkcji 50 000 zł/ha.

Wariant I Poziom jakości Poziom jakości Cena skupu  Dochód Brutto
poziom jakości jabłek % tyś. ton/ha zł/kg tyś. zł/ha
wysoki 75 38 1,35 51,3
średni  20 10 0,80 8,0
niski  5 5 0,30 0,6
Razem 100 50 - 59,9

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI