PARTNER SERWISU

Prof. Makosz: Kto nie dostosuje produkcji do potrzeb rynku będzie musiał szukać innego źródła dochodu

Autor: Prof. dr hab. Eberhard Makosz / TRSK 11 kwietnia 2017 09:36

Prof. Makosz: Kto nie dostosuje produkcji do potrzeb rynku będzie musiał szukać innego źródła dochodu prof. Eberhard Makosz, przewodniczący zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych / fot. PTWP

Mamy już drugi z rzędu sezon handlowy z niskimi cenami skupu jabłek. Szczególnie niskie były i są w okresie wiosennym. W marcu za niewielką część przechowanych jabłek, ceny skupu nieznacznie przekroczyły koszty produkcji i przechowania. Tylko za odmiany Gala, Golden Delicious i RedJonaprince, ale wysokiej jakości. Jesienią także za odmiany Szampion i Idared, tylko wysokiej jakości. Szacuję, że podobnie jak w roku ubiegłym opłacalna będzie produkcja 35-40 proc. sprzedanych jabłek. Jest bardzo prawdopodobne, że taka sytuacja powtórzy się w najbliższych latach - mówi prof. Eberhard Makosz, przewodniczący zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.

-  Czy nie będzie szans na uzyskanie opłacalnej produkcji większej ilości jabłek deserowych? Moim zdaniem szansa jest, do najważniejszych zaliczam następujące - mówi prof. Makosz. 

Jakość jabłek

Rosną różnice cen skupu między jabłkami wysokiej i niskiej jakości, zwłaszcza jabłek przemysłowych. - Już teraz cena jabłek deserowych niskiej jakości wynosi tylko 50 % ceny jabłek wysokiej jakości, a jabłek przemysłowych 20 - 25 % odmian jednokolorowych i 30 - 35 % odmian dwukolorowych. Przy tak dużych różnicach cenowych, nie opłacalna jest produkcja jabłek deserowych niskiej jakości, a tym bardziej jabłek przemysłowych. Jeszcze jest zbyt na jabłka deserowe niskiej jakości, którego nie będzie w najbliższych latach - przewiduje prof. Makosz. 

Według niego, aby produkcja była opłacalna, udział jabłek wysokiej jakości w plonie, winien wynieść co najmniej 70 %. - Jeszcze za mało jest takich sadów w naszym kraju. Jakie są podstawowe cechy jabłka wysokiej jakości? Średnica w zależności od miejsca zbytu - 6.5 do 8.5 cm. Maksymalne wybarwienie powierzchni skórki, typowe dla odmiany. Twarde, soczyste i smaczne. Jędrność w czasie spożycia jabłka powyżej 6 kG/cm2. Brak jakichkolwiek uszkodzeń skórki i miąższu. Pozostałości pestycydów poniżej dopuszczalnych norm. Nasze warunki glebowo-klimatyczne są wystarczająco korzystne do produkcji jabłek bardzo wysokiej jakości. Produkcja jabłek wysokiej jakości jest droższa, ale bardzo opłacalna. Produkcja takich jabłek, jest największą szansą poprawy opłacalności - przekonuje ekspert. 

Odmiany

- Duże są różnice cenowe między powszechnie uprawianymi odmianami. Dochodzą do 100 i więcej procent. Jest tylko kilka odmian za które uzyskuje się wysokie ceny skupu. W Polsce są to teraz przede wszystkim odmiany Gala z paskowanym rumieńcem, Golden Delicious i RedJonaprince oraz czerwone sporty odmian Idared i Szampion. W krajach zachodniej Europy jest to Gala, Elstar (Holandia, Belgia, północne Niemcy) oraz Fuji i Red Delicious w południowej Europie. Nie opłacalna jest produkcja odmian Gloster, Jonagold i powoli Golden Delicious. Podobnie będzie w naszym kraju. Wybór odmiany zależy od potrzeb i wymagań kraju, do którego chcemy wysłać nasze jabłka. Krajowi konsumenci najchętniej kupują jabłka odmian Gala, RedJonaprince, Golden Delicious i Szampion. Tylko za te odmiany można uzyskać wysokie i opłacalne ceny. Warto je jak najszybciej uprawiać w swoim gospodarstwie. Wielka szansa na opłacalną produkcję jabłek - mówi prof. Makosz. 

Wysokość plonu

Ze wzrostem plonu z jednostki powierzchni obniżają się jednostkowe koszty produkcji, co ma wpływ na wyższą opłacalność produkcji. - Tak było, kiedy jakość jabłek w plonie nie odgrywała większej roli. W każdym plonie są jabłka różnej jakości i wartości. W odmianach z wysoką ceną skupu ale dużym udziałem jabłek niskiej jakości, opłacalność, a zwłaszcza dochodowość produkcji może być z wynikiem ujemnym. Teraz już nie "masa to kasa " ale "jakość to kasa ". Przy wysokich plonach wyższe są koszty zbioru, opakowań i większe problemy ze zbytem. Teraz - a zwłaszcza w przyszłości - z ekonomicznego punktu widzenia, korzystniejsze będą niższe plony, ale wysokiej jakości - tłumaczy. 

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.