PARTNER SERWISU

Produkcja truskawek w Polsce ma duży potencjał

Autor: Aneta Gwara/www.sadyogrody.pl 20 lipca 2015 10:06

Produkcja truskawek w Polsce ma duży potencjał Janusz Andziak, prezes Stowarzyszenia Plantatorów Truskawek; fot. PTWP/Żelazna Studio

Wzrasta znaczenie truskawek deserowych. – Plantatorzy wychodzą naprzeciw i wprowadzają odmiany, które będzie można zbierać wcześniej. Myślę, że będziemy mieli truskawki krajowe od maja praktycznie do końca października – z upraw pod osłonami – mówił Janusz Andziak, prezes Stowarzyszenia Plantatorów Truskawek podczas konferencji inaugurującej kampanię „Niezwykłe właściwości zwykłych owoców”.

Polska jest trzecim producentem truskawek w Europie. - Tradycyjna uprawa truskawek przemysłowych wykazuje tendencję spadkowa, co raczej się utrzyma. Jednak można spotkać się z zakładami przetwórczymi, które oferują stałą kontraktację oraz wyższą cenę. W takiej formie taka produkcja może mieć sens, aczkolwiek nie widzę dużych możliwości – dodał.

Według Janusza Andziak, po 1989 roku, czas zmian można nazwać czerwoną rewolucją. - Zmieniliśmy podejście do uprawy truskawek – przeszliśmy z uprawy truskawek przemysłowych na owoce deserowe. W tym segmencie plantatorzy zrobili bardzo dużo i w dalszym ciągu robią. Zmieniliśmy technologię produkcji, odmiany – są to bardzo dobre kierunki zmian – powiedział prezes SPT.

Bardzo dużą wagę konsumenci zwracają na smak owoców. – Nie wybieramy odmian, które są „drewniane” w smaku. Przy doborze każdego nowego gatunku bardzo dużą wagę kładziemy na smak. Cudzoziemcy, którzy przyjeżdżają na plantacje w Polsce pierwsze na co zwracają uwagę to smak, zapach oraz to, że rośnie ona w gruncie – przyznał.

W Polsce uprawia się truskawki tradycyjnie. – Można powiedzieć, że około 95 proc. produkcji to uprawy w gruncie. Nie oznacza to, że nie wprowadzamy innowacji do produkcji. Naszym głównym celem jest to, żeby wydłużyć podaż truskawek. W naszym kraju jest to nadal owoc sezonowy, nie ma takich zwyczajów aby jeść truskawki przez cały rok – dodał.

Polskie truskawki są konkurencyjne na rynkach światowych. – Naszym dużym plusem jest to, że nasze owoce są stosunkowo tanie. Konkurujemy ceną jednak na tym daleko nie zajedziemy. Producenci skupiają się przede wszystkim na jakości, bo to ona decyduje o możliwościach zagospodarowania truskawek – tłumaczył Janusz Andziak.

Według niego, produkcja owoców deserowych stanowi około 40-50 proc. całkowitej produkcji truskawek w kraju. – Mamy ogromny potencjał do produkowania wysokiej jakości owoców deserowych. Jednak naszym największym problemem jest rozdrobnienie produkcji oraz brak organizacji zrzeszających truskawkarzy. Jednak to wszystko jest do nadrobienia, a ze strony plantatorów widać chęć organizacji – podsumował. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM