Producenci czarnej porzeczki powinni tworzyć grupy i organizacje producentów

Autor: Aneta Gwara/www.sadyogrody.pl 04 sierpnia 2015 09:07

Producenci czarnej porzeczki powinni tworzyć grupy i organizacje producentów Mariusz Dziwulski, analityk BGŻ BNP Paribas/ fot. PTWP

Część producentów czarnych porzeczek może zdecydować się na zmniejszenie produkcji, co będzie skutkować wzrostem cen w kolejnych latach. - Aby złagodzić wahania w produkcji, a także zapewnić większą stabilizację cen na rynku, celowe wydawałoby się wprowadzenie systemów kontraktacji na rynku porzeczek. Producenci powinni podejmować także działania zwiększające ich siłę przetargową na rynku, m.in. w postaci tworzenia grup i organizacji producentów - mówi serwisowi www.sadyogrody.pl Mariusz Dziwulski, analityk Banku BGŻ BNP Paribas.

Polska jest światowym liderem w produkcji czarnych porzeczek. - Kształtowanie się cen w Polsce, która jest liderem w europejskiej i światowej produkcji przetworów z porzeczek czarnych, zależy zarówno od popytu w Polsce, jak i na rynkach zagranicznych oraz w zdecydowanej mierze od krajowej produkcji. GUS ocenia że w 2015 r. krajowa produkcja porzeczki czarnej ukształtuje się na poziomie 121 tys. t. tj. o 2,5 proc. niższy poziom niż przed rokiem – dodaje.

Jak mówi ekspert, jest to drugi z rzędu spadek produkcji krajowej, niemniej należy pamiętać, że w ubiegłym roku presja ze strony podaży surowca była wysoka, a odnotowany spadek wielkości zbiorów był konsekwencją niezebrania części owoców.

Według niego powierzchnia upraw porzeczek czarnych po dobrym cenowo 2011 roku w Polsce wzrosła, co przyczyniło się do zwiększenia presji ze strony podaży surowca. - Przemysł przetwórczy, przy braku tendencji wzrostowych na rynku soków i mrożonek, nie jest zainteresowany większym skupem tych owoców. Nierównowaga na rynku, będąca odzwierciedleniem niższego popytu od podaży na rynku porzeczek, jest główną przyczyną niskich cen – komentuje.

Sytuacja w dużej mierze zależy od sektora produkcji soków, który zagospodarowuje ponad 60 proc. produkcji tego gatunku w Polsce. - Popyt na soki - zarówno w kraju jak i na świecie - wykazuje raczej tendencje do obniżania się. Nie widać także wzrostu popytu na rynku mrożonek, który jest również istotnym kanałem zagospodarowania zbiorów – przyznaje analityk.

- Eksport mrożonych porzeczek czarnych z Polski w pierwszych dziesięciu miesiącach sezonu 2014/2015 wyniósł 23,8 tys. t i był o 2 proc. niższy niż w analogicznym okresie przed rokiem i o 4 proc. niższy niż dwa sezony wcześniej. Ceny mrożonek, mimo niewielkich wzrostów na przestrzeni minionego sezonu, wciąż pozostawały relatywnie niskie – mówi Mariusz Dziwulski.

Według niego, rozwiązaniem tej sytuacji byłoby dostosowanie produkcji surowca do rzeczywistych potrzeb przemysłu przetwórczego. - Można oceniać, że po niskich cenach w minionym, a także w bieżącym sezonie, proces dostosowywania będzie następował samoistnie – dodaje.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI