Prezes KSPCP: Przyszłość rynku czarnej porzeczki to wysoka jakość i odpowiednia struktura odmianowa

Autor: Sylwia Sałyga, sadyogrody.pl 16 kwietnia 2018 10:03

Prezes KSPCP: Przyszłość rynku czarnej porzeczki to wysoka jakość i odpowiednia struktura odmianowa fot. shutterstock

Od czego zależy dostępność wysokiej jakości surowca dla potrzeb przemysłu przetwórczego?  Od struktury odmianowej na plantacjach - jest to najważniejsza rzecz, o której decyduje rolnik. Jednak jedynie w momencie podjęcia współpracy na linii rolnik – zakład przetwórczy można mówić o produkcji owoców o wysokiej jakości, na które będzie zapotrzebowanie – mówił dr Piotr Baryła, Prezes Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnej Porzeczki.

W Polsce zdecydowana większość owoców produkowana jest dla potrzeb przemysłu przetwórczego. Według danych IERiGŻ – PIB największe znaczenie w produkcji przetworów owocowych mają owoce mrożone i zagęszczone soki owocowe. W sezonie 2016/2017 łączny udział tych produktów wyniósł około 74% całkowitego wolumenu produkcji przetworów.

- W przypadku niektórych gatunków owoców potrzeby przemysłu przetwórczego są jasno sprecyzowane - jeśli chodzi o jabłka to potrzebne są owoce na koncentrat charakteryzujące się dużą kwasowością. Natomiast jeśli mowa o czarnej porzeczce to chciałbym przedstawić zalecenia dotyczące między innymi odmian, na które istnieje zapotrzebowanie w przetwórstwie. Do mrożenia najlepsze są odmiany o wysokiej jędrności owoców, dużej zawartości suchej masy oraz dużej zawartości antocyjanów – informował dr Piotr Baryła podczas konferencji dotyczącej zagadnień surowcowych, organizowanej przez firmę Bayer.

Prawie 97% całej produkcji światowej czarnych porzeczek przypada na Europę. Polska jest niekwestionowanym liderem w produkcji porzeczek na rynku europejskim, według danych w 2016 oku Polska odpowiadała za 71,9% produkcji w krajach UE. Jednak porzeczki nie są owocami o znaczeniu globalnym w porównaniu do pozostałych owoców jagodowych.

W 2017 roku powierzchnia upraw sadowniczych wynosiła w Polsce 379 tyś. ha z czego 30 tyś. ha przypadało na porzeczki czarne. Jeśli chodzi o wielkość  produkcji jest ona względnie stabilna i wynosi około 130 tys. ton.

- Jednak coraz większa liczba producentów zaczyna zdawać sobie sprawę z nadprodukcji tego owocu w naszym kraju. Badając rynek światowy stwierdza się, że bezpieczna ilość wyprodukowanych owoców, która nie pozwala na wahania cenowe wynosi około 100 tyś ton. Od 2013 roku cena porzeczek spadała i osiągnęła bardzo niski poziom co powoduje, że produkcja porzeczki czarnej od wielu lat jest nie opłacalna – zaznaczył Piotr Baryła.

W Polsce 50% obecnych plantacji czarnej porzeczki stanowi odmiana „Tisel”, która z punktu widzenia producenta jest najbardziej opłacalna, gdyż jest bardzo plenna, odporna na choroby i szkodniki. Jednak dla przemysłu zamrażalniczego zupełnie nieprzydatna.

- Niska opłacalność produkcji doprowadziła do nasadzeń odmian o wysokim plonie. Wina leży po obu stronach, producentów i przetwórców. Należy ograniczyć obecność tej odmiany na rynku, gdyż nie nadaje się ona ani do mrożenia, ani na produkcję koncentratu wysokiej jakości. I tylko poprzez współpracę rolników i zakładów przetwórczych można to osiągnąć – apelował prelegent.

Niezbędna jest wysoka jakość owoców i dostosowana struktura odmianowa do potrzeb odbiorców. Jest to możliwe tylko przy wzajemnej współpracy producentów i zakładów przetwórczych. Dla przetwórstwa na mrożenie najlepszymi odmianami porzeczki czarnej o wysokiej przydatności są min.: „Ben Conan”, „Ben Hope”, „Tihope” jak i „Tiben” czy „Ruben”. Są to odmiany o średniej i późnej porze dojrzewania ale o niższym plonie. Ich parametry fizyko chemiczne są najlepsze i dają wysokiej jakości koncentrat.

Prezes Stowarzyszenia zaznaczył, że ważnym aspektem jest szkolenie producentów porzeczek w ramach środków ochrony roślin. Jeśli dochodzi do przekroczeń ś.o.r. to wynikają one tylko i wyłącznie z małego doświadczenia plantatorów na temat prawidłowego stosowania środków ochrony. Niezwykle ważne jest dokumentowanie pochodzenia surowca, które w każdej chwili pozwoli na identyfikację towarów.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.