Prezes Idealsad: O sukcesie w ogrodnictwie decyduje wybór stanowiska pod uprawę

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 24 maja 2017 09:15

Prezes Idealsad: O sukcesie w ogrodnictwie decyduje wybór stanowiska pod uprawę fot. shutterstock.com

- Rynek reaguje na impulsy. Utrwalona myśl, że nadprodukcja i wysokie plony są trwałe i pewne, legła w gruzach. Nawet jeśli straty spowodowane przymrozkami nie okażą się tak dotkliwe, rynek będzie ledwie zrównoważony – mówi serwisowi www.sadyogrody.pl Janusz Kubiak, prezes zarzadu Grupy Producentów Owoców Idealsad Sp. z o.o., k. Sochaczewa.

- Na oceny wysokości strat i prognozy plonów jest jeszcze za wcześnie. Mamy plantacje czereśni i jabłek chronione przed przymrozkami z racji instalacji antyprzymrozkowych i  sady usytuowane na korzystnych stanowiskach, gdzie plonowanie będzie normalne. Ale o ilości towaru na rynku decyduje dostawa od wielu podmiotów – mówi Kubiak.

- Raz jeszcze okazało się, że o sukcesie w ogrodnictwie, gdzie ryzyko i nakłady są bardzo duże decydują nie tylko detale, ale przede wszystkim kluczowe decyzje, jak chociażby wybór stanowiska pod daną uprawę. Ostatnio obsadzano tereny zdecydowanie nie nadające się pod uprawę np. jabłoni. Dlatego też konsekwencją dla wielu mogą być kłopoty finansowe – dodaje Janusz Kubiak.

Grupa Producentów Idealsad została założona w 2005 roku i zrzesza 33 sadowników z centralnej Polski. Siedziba spółki zlokalizowana jest w miejscowości Kamieńszczyzna k. Sochaczewa. Wszystkie owoce - jabłka, gruszki, wiśnie, śliwki, czarna porzeczka, aronia i agrest produkowane są zgodnie z zasadami IP i podlegają certyfikacji GlobalGap.

OWOCE

Drodzy Użytkownicy!

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.