Polskie borówki cieszą się rosnąca popularnością wśród konsumentów (wideo)

Autor: www.sadyogrody.pl/pr 17 sierpnia 2018 12:33

Polskie borówki cieszą się rosnąca popularnością wśród konsumentów (wideo) fot. materiały prasowe

Polska czy amerykańska? - to chyba najczęstsze pytanie wśród konsumentów. Amerykanie udomowili borówkę 100 lat temu. Polacy uprawiają ją od ponad 40 lat. W tym czasie staliśmy się jednym z jej wiodących producentów. W opiniach ekspertów powtarzają się sformułowania: owoc przyszłości, owoc XXI wieku. Eksperci są też zgodni – owoc niezbędny w diecie każdego. Jej uprawa to „sukces, z którego możemy być dumni”.

- Profesor Samochowiec, jeden z twórców polskiej fitoterapii, zawsze mówił, że powinniśmy spożywać takie zioła, które rosną w miejscu, w którym my żyjemy. Dlaczego? Ponieważ warzywa i owoce, które rosną w Polsce, są odpowiednie dla naszych bakterii. To rzadko używany argument. Warto zrozumieć tę logikę. Bakterie trawią błonnik, który znajduje się w warzywach i owocach. Bakterie, które są w naszej glebie i w naszych jelitach, to rodzaj symbiozy. My jesteśmy lepiej dostosowani do trawienia naszych warzyw i owoców, niż warzyw i owoców egzotycznych - mówi dr n. med. Igor Łoniewski, PAM. 

Lato to w naszym klimacie czas największego bogactwa natury i dobry moment, aby zadbać o naszą odporność i zdrowie. O tej porze roku mamy największą szansę na wprowadzenie do swojej diety mnóstwa świeżych owoców i warzyw. Wakacje o smaku borówki każdemu wyjdą na zdrowie – mówi Emilia Szczęsna z Fundacji Promocji Polskiej Borówki.

- Polecam przede wszystkim owoce jagodowe, czyli borówka, aronia, ale też truskawka, malina. Mamy naprawdę cudowne owoce i to nimi mamy się posiłkować, a nie owocami ściąganymi z Afryki lub z innych kontynentów. Borówka ma najwięcej antyoksydantów. Powinniśmy ją spożywać regularnie. Przynajmniej kilka razy w tygodniu. Jej walorem jest duża koncentracja składników antyoksydacyjnych, przede wszystkim flawonoidów - mówi dr n. med. Beata Dethloff z kliniki medycyny estetycznej i anti-aging Dr Beaty Dethloff.

W naszej diecie muszą być antyoksydanty. Mamy duży problem z wolnymi rodnikami, które niszczą nasz materiał genetyczny. Z biegiem czasu i w miarę rozwoju przemysłowego, cywilizacyjnego – tych rodników jest coraz więcej. Czynników które powodują, że wolnych rodników jest więcej, jest bardzo dużo. Jesteśmy nimi atakowani z każdej strony – zarówno od wewnątrz, jak i z zewnątrz. Jesteśmy niewydolni i bez antyoksydantów nie poradzimy sobie z chorobami. W wyniku niszczenia materiału genetycznego powstają różne mutacje, a potem choroby, w tym nowotwory. Choroby, które nazywamy cywilizacyjnymi, jak gdyby godząc się na to, że muszą być częścią współczesności. A to błąd - dodaje dr Beata Dethloff.

Borówka ma najwięcej antyoksydantów wśród wszystkich owoców i warzyw. Pomagają one zapobiegać chorobom nowotworowym, układu krążenia, regenerują mózg i układ nerwowy, a także sprzyjają utrzymaniu dobrego wzroku i młodego wyglądu skóry. Zawarte w jagodach borówki przeciwutleniacze to nasi sprzymierzeńcy, mający wpływ na powstrzymywanie procesów starzenia. Borówka jest rekomendowana każdemu, od najmłodszych, po profilaktykę i terapię wszystkich chorób cywilizacyjnych - mówi Anna Radowicka, dietetyk, technolog żywienia, ekspert w ocenie jakości żywności.

Powstaje kategoria Super Foods, niejednokrotnie szukamy takich Super Foods za granicą. To błąd, tak naprawdę wszystko mamy dostępne w kraju. Wspólna dla owoców jagodowych jest bardzo wysoka zawartość antyoksydantów, które nadają kolor tym owocom - mówi Łukasz Sieńczewski, dietetyk, specjalista ds. żywienia, Centrum Medyczne VitaImmun w Poznaniu.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE