Polskie borówki cieszą się rosnąca popularnością wśród konsumentów (wideo)

Autor: www.sadyogrody.pl/pr 17 sierpnia 2018 12:33

Polskie borówki cieszą się rosnąca popularnością wśród konsumentów (wideo) fot. materiały prasowe

Polska czy amerykańska? - to chyba najczęstsze pytanie wśród konsumentów. Amerykanie udomowili borówkę 100 lat temu. Polacy uprawiają ją od ponad 40 lat. W tym czasie staliśmy się jednym z jej wiodących producentów. W opiniach ekspertów powtarzają się sformułowania: owoc przyszłości, owoc XXI wieku. Eksperci są też zgodni – owoc niezbędny w diecie każdego. Jej uprawa to „sukces, z którego możemy być dumni”.

- Profesor Samochowiec, jeden z twórców polskiej fitoterapii, zawsze mówił, że powinniśmy spożywać takie zioła, które rosną w miejscu, w którym my żyjemy. Dlaczego? Ponieważ warzywa i owoce, które rosną w Polsce, są odpowiednie dla naszych bakterii. To rzadko używany argument. Warto zrozumieć tę logikę. Bakterie trawią błonnik, który znajduje się w warzywach i owocach. Bakterie, które są w naszej glebie i w naszych jelitach, to rodzaj symbiozy. My jesteśmy lepiej dostosowani do trawienia naszych warzyw i owoców, niż warzyw i owoców egzotycznych - mówi dr n. med. Igor Łoniewski, PAM. 

Lato to w naszym klimacie czas największego bogactwa natury i dobry moment, aby zadbać o naszą odporność i zdrowie. O tej porze roku mamy największą szansę na wprowadzenie do swojej diety mnóstwa świeżych owoców i warzyw. Wakacje o smaku borówki każdemu wyjdą na zdrowie – mówi Emilia Szczęsna z Fundacji Promocji Polskiej Borówki.

- Polecam przede wszystkim owoce jagodowe, czyli borówka, aronia, ale też truskawka, malina. Mamy naprawdę cudowne owoce i to nimi mamy się posiłkować, a nie owocami ściąganymi z Afryki lub z innych kontynentów. Borówka ma najwięcej antyoksydantów. Powinniśmy ją spożywać regularnie. Przynajmniej kilka razy w tygodniu. Jej walorem jest duża koncentracja składników antyoksydacyjnych, przede wszystkim flawonoidów - mówi dr n. med. Beata Dethloff z kliniki medycyny estetycznej i anti-aging Dr Beaty Dethloff.

W naszej diecie muszą być antyoksydanty. Mamy duży problem z wolnymi rodnikami, które niszczą nasz materiał genetyczny. Z biegiem czasu i w miarę rozwoju przemysłowego, cywilizacyjnego – tych rodników jest coraz więcej. Czynników które powodują, że wolnych rodników jest więcej, jest bardzo dużo. Jesteśmy nimi atakowani z każdej strony – zarówno od wewnątrz, jak i z zewnątrz. Jesteśmy niewydolni i bez antyoksydantów nie poradzimy sobie z chorobami. W wyniku niszczenia materiału genetycznego powstają różne mutacje, a potem choroby, w tym nowotwory. Choroby, które nazywamy cywilizacyjnymi, jak gdyby godząc się na to, że muszą być częścią współczesności. A to błąd - dodaje dr Beata Dethloff.

Borówka ma najwięcej antyoksydantów wśród wszystkich owoców i warzyw. Pomagają one zapobiegać chorobom nowotworowym, układu krążenia, regenerują mózg i układ nerwowy, a także sprzyjają utrzymaniu dobrego wzroku i młodego wyglądu skóry. Zawarte w jagodach borówki przeciwutleniacze to nasi sprzymierzeńcy, mający wpływ na powstrzymywanie procesów starzenia. Borówka jest rekomendowana każdemu, od najmłodszych, po profilaktykę i terapię wszystkich chorób cywilizacyjnych - mówi Anna Radowicka, dietetyk, technolog żywienia, ekspert w ocenie jakości żywności.

Powstaje kategoria Super Foods, niejednokrotnie szukamy takich Super Foods za granicą. To błąd, tak naprawdę wszystko mamy dostępne w kraju. Wspólna dla owoców jagodowych jest bardzo wysoka zawartość antyoksydantów, które nadają kolor tym owocom - mówi Łukasz Sieńczewski, dietetyk, specjalista ds. żywienia, Centrum Medyczne VitaImmun w Poznaniu.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.