Polska może stać się globalnym liderem w produkcji owoców jagody kamczackiej



www.sadyogrody.pl - 11 czerwca 2019 10:45


Sezon zbiorów jagody kamczackiej rozpoczyna się w czerwcu i trwa do lipca. Z roku na rok popularność jagody kamczackiej rośnie, ale dopiero w grudniu 2018 roku została wpisana na listę tradycyjnej żywności. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283) zezwoliło na legalne wprowadzanie jagody kamczackiej do obrotu na terenie Unii. Przed nami zatem czas pierwszych degustacji.

Jagoda kamczacka jest owocem dobrze znanym w krajach wschodnich, szczególnie w Chinach i Rosji. Naturalnie występuje na Syberii i w północnej Azji. Od wieków używana jest w medycynie ludowej, ze względu na zauważalne efekty prozdrowotne.W Polsce znana może być też pod nazwą wiciokrzew siny, suchodrzew błękitny, suchodrzew jadalny, suchodrzew siny, borówka kamczacka, lonicera. Coraz częściej usłyszeć można sympatyczne określenie "Kamczatka".

Polscy plantatorzy nadali w ostatnich latach kierunek uprawie towarowej jagody kamczackiej i jako kraj jesteśmy liderem jej produkcji w Unii Europejskiej. Mamy największe nasadzenia odmian, które zmieniły postrzeganie tego owocu nie tylko w Polsce. Jagoda kamczacka jest popularyzowana w ramach projektu "Czas na polskie superowoce!". 

- Przed nami historyczny sezon - pierwszy, w którym owoce jagody kamczackiej będą sprzedawane w Unii Europejskiej. Wielu konsumentów po raz pierwszy spróbuje jagody kamczackiej. Podobnie jak w przypadku innych superowoców, często będą jedli owoce polskiej produkcji - mówi Andrzej Krupiński, Prezes at Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej.

Owoce jagody kamczackiej zawierają mnóstwo witamin, minerałów i substancji o działaniu antyutleniającym, takich jak polifenole, flawonoidy oraz witamina C, niezwykle korzystnych dla organizmu człowieka. Daje to wielkie możliwości wykorzystania Kamczatki jako rośliny dietetycznej, profilaktycznej, a nawet leczniczej. Eksperci nazwali jej owoce „jagodami wiecznej młodości”, gdyż odnaleźli w nich związki zapobiegające starzeniu się komórek. 

Jagoda kamczacka może być uprawiana komercyjnie (plenność nawet powyżej 5 kg z krzewu) i amatorsko. Cierpi na niewiele chorób i ma niewiele szkodników. Jest rośliną niewymagającą i łatwą w uprawie. Nowe odmiany łączą w sobie najbardziej pożądane cechy – duże, deserowe owoce o słodko-kwaskowym smaku pozbawionym goryczki, odporność na suszę, mróz, długowieczność. Niezwykła zdrowotność uprawianych odmian pozwala na stosowanie ekologicznych metod uprawy.

- Polska stała się w ostatnich latach europejskim, a może nawet globalnym liderem w produkcji owoców jagody kamczackiej, znanej na świecie pod nazwą haskap. Wszystko za sprawą nowych odmian oraz dużej wiedzy polskich ogrodników - mówi Piotr Poseł, plantator i promotor Kamczatki.

Aktualnie jagoda kamczacka w Polsce uprawiana jest na kilku tysiącach hektarów. W uprawie mamy zarówno polskie odmiany (np. ‘Wojtek’, ‘Zojka’, ‘Klon 44’), odmiany pochodzące z Rosji (np. ‘Vostorg’, ‘Docz Velikana’, ‘Jugana’) oraz z Kanady (np. ‘Aurora’, ‘Boreal Beast’, ‘Boreal Beauty’, ‘Honeybee’) oraz wiele nowości, które aktualnie znajdują się w ocenie.

Owoce jagody kamczackiej są w kształcie okrągłe do owalnych, czasami bardzo wydłużone, mogą osiągnąć masę do 5 g i długość do 5 cm, skórka jest ciemnofioletowa do prawie czarnej, pokryta jasną warstwą wosku. Owoce mają przyjemną jędrność, która pozwala zachować im długo trwałość w obrocie towarowym. Aby w pełni rozkoszować się walorami smakowymi oraz zdrowotnymi owoców jagody kamczackiej należy je zbierać w pełni dojrzałe, wtedy mają smak właściwy dla odmiany. Najlepsze odmiany deserowe mają owoce twarde, duże i smaczne, nadają się do zbioru ręcznego. Owoce kierowane na rynek deserowy, muszą być zbierane ręcznie. Trzeba również widzieć, że zbiór owoców tego gatunku jest bardzo pracochłonny – jedna osoba na godzinę może zerwać od 2 do około 4 kg. Owoce tego gatunku można również zbierać mechaniczne, odpowiednio zebrane nadają się do produkcji soków, dżemów, lodów, win, nalewek. Są również doskonałym produktem wykorzystywany w cukiernictwie oraz do mrożenia.

Jagoda kamczacka zasługuje na to by zostać kolejną sezonową jagodą naszej strefy klimatycznej. Świeże, smaczne owoce nowych odmian deserowych dostępne są w czerwcu. Owoce przetworzone  - mrożonki, liofilizaty, soki, wina - można łatwo oferować przez cały rok. Jest szansą dla polskich plantatorów.

- Jest całkowicie mrozoodporna. Idealnie nadaje się do naszego klimatu, w klimacie cieplejszym nie udaje się. Możemy zostać ważnymi dostawcami jej owoców na rynki światowe. Łatwo uprawiać ją ekologicznie - co znacząco podnosi wartość zdrowotną i rynkową owoców oraz doskonale wpisuje się w panujące trendy żywieniowe - mówi Tadeusz Kusibab, firma Plantin.

- Jagoda kamczacka ma duży potencjał przetwórczy, który zawdzięcza ciekawej goryczce. Smak owoców przypomina kombinację smaków maliny, jeżyny, porzeczki i borówki. Przetwory nie są za słodkie. Balans między kwasowością a słodyczą otwiera „Kamczatce” również duży potencjał kulinarny - mówi Aneta Koter, Gospodarstwo Ogrodnicze Koter.

- Przed nami ważny sezon. Długo czekaliśmy by konsumenci mieli okazję spróbować jagód w formie świeżej. Jeśli poznają nasz owoc delikatesowej jakości na pewno będą chcieli kupić jagodę w postaci dżemów, soków, lodów, jagodzianek, nalewek, win i innych wspaniałych produktów na bazie jagody kamczackiej - mówi Anna Litwin, Blue Haskap.