PARTNER SERWISU

Perspektywistyczne odmiany agrestu na plantacje towarowe

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 29 października 2015 15:11

Perspektywistyczne odmiany agrestu na plantacje towarowe Odmiany przeznaczone do uprawy powinny cechować się dużą plennością/ fot. shutterstock.com

Agrest jest obecnie jednym z popularniejszych krzewów owocowych uprawianych na skalę towarową w naszym kraju. Według danych IERiGŻ roczna produkcja owoców agrestu kształtuje się na poziomie 13 tys. ton, i w porównaniu do ubiegłych lat osiąga zbliżony poziom.

Odmiany agrestu przeznaczone do uprawy na większych plantacjach powinny cechować się dużą plennością, oraz przydatnością do uprawy w warunkach klimatycznych Polski. Ważne jest, aby odmiany te w znacznym stopniu były odporne na amerykańskiego mączniaka agrestu, a także przystosowane do mechanicznego zbioru owoców.

W 2015 roku powierzchnię upraw agrestu w naszym kraju oszacowano na 2,5 tys. ha (dane IERiGŻ). Jakie odmiany są polecany do uprawy towarowej w Polsce?

Powszechnie uprawianą odmianą w naszym kraju jest ‘Biały Triumf’. Owoce tej odmiany dojrzewają od początku do połowy lipca. W fazie dojrzałości konsumpcyjnej są zielonożółte. Nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przetwórstwa. Wadą tej odmiany jest dość duża podatność na amerykańskiego mączniaka agrestu.

Wczesną odmianą jest ‘Invicta’. Owoce osiągają dojrzałość konsumpcyjną na początku lipca (przed ‘Biały Triumf’). Posiadają nieregularny kształt, a ich skórka w fazie dojrzałości jest żółto zielona. Owoce cechują się słodkawym miąższem – są bardzo smaczne. Stanowią cenny surowiec dla przetwórstwa oraz zamrażalnictwa. Odmiana ta jest średnio podatna na amerykańskiego mączniaka agrestu.

Polecaną odmianą agrestu do uprawy towarowej jest ‘Hinsel’. Owoce dojrzewają w zbliżonym terminie jak w przypadku odmiany ‘Biały Triumf’. Wyróżniają się jasnoczerwonym wybarwieniem skórki. Przez konsumentów cenione są jako owoce deserowe, lecz kierowane mogą być również do przetwórstwa. Odmiana ta jest uznawana za odporną na amerykańskiego mączniaka agrestu.

Podczas wdrożeniowych badań Instytutu Ogrodnictwa stwierdzono, że odmiana 'Resika' wykazuje dużą odporność na amerykańskiego mączniaka agrestu. Owoce dojrzewają podobnie jak u odmiany ‘Hinsel’. W smaku są słodko-kwaskowe, a oznaką dojrzałości zbiorczej jest żółta barwa skórki. Spożywane są zarówno w stanie świeżym, jak również nadają się do przetwórstwa.

Również na plantacje towarowe polecane są odmiany agrestu o owocach żółtozielonych - 'Puszkiński', 'Macurines', oraz 'Rodnik', a także odmiana 'Kamieniar' - cechująca się ciemnoczerwoną barwą. Odmiany te są zalecane do uprawy na większą skalę, z uwagi na wysokie plonowanie, a także dużą odporność na amerykańskiego mączniaka agrestu.

Aktualnie uprawa agrestu przy doborze właściwych odmian rokuje lepsze perspektywy dla producentów tego gatunku. Wielu plantatorów decyduje się na nasadzenia odmian deserowych z przeznaczeniem na świeży rynek owoców, za które mogą uzyskać korzystniejsze ceny - co zapewnia lepszą opłacalność w produkcji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM