Owoce świdośliwy podbiją polski rynek? - odmiany polecane do nasadzeń towarowych

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 15 lipca 2016 09:44

Owoce świdośliwy podbiją polski rynek? - odmiany polecane do nasadzeń towarowych świdośliwa wyróżnia się wybitną odpornością na stres związany brakiem wody/ fot. shutterstock.com

- Świdośliwa olcholistna bardzo dobrze sprawdza się w warunkach klimatycznych Polski. Ubiegłoroczna susza spowodowała obawy odnośnie plonowania. Jednak okazało się, że śwodośliwa wyróżnia się wybitną odpornością na stres związany brakiem wody – mówił dr hab. Stanisław Pluta (prof. IO) podczas XIX Dnia Otwartych IO.

Świdośliwa olcholistna wywodzi się z Kanady i rokuje dobre perspektywy na przyszłość w naszym kraju. Owoce mogą być przedmiotem dystrybucji na giełdach targowych oraz w sieciach handlowych. Jak twierdzą eksperci, widoczne są również realne perspektywy eksportu jagód do krajów Unii Europejskiej. Owoce świdośliwy spożywane są w stanie świeżym jako deserowe, a także znajdują szerokie zastosowanie w przetwórstwie spożywczym, w tym również do zamrażalnictwa oraz suszenia.

Podczas Dnia Otwartych Drzwi IO prof. Stanisław Pluta przedstawił charakterystykę perspektywistycznych odmian świdośliwy do nasadzeń towarowych w Polsce.

Późna i bardzo plenna odmiana ‘Honeywood’ wydaje duże, atrakcyjne owoce zawierające niewielką ilość nasion. Krzewy w okres owocowania wchodzą po 3 latach od posadzenia. Jak mówił ekspert, plantatorzy w Kanadzie prowadzą zbiór owoców tej odmiany własnoręcznie w systemie PYO, czyli Pick Your Own. Odmiana ta cechuje się niewielką ilością odrostów, dlatego jej potencjał plonotwórczy jest ograniczony – zaznaczył profesor Pluta.

- Wczesna odmiana ‘Martin’ charakteryzuje się silnym wzrostem i średnią liczbą odrostów. Obecnie zajmuje już pewien udział w uprawie towarowej, a także amatorskiej w systemie „zbierz sobie sam”. Wydaje dość duże owoce, równomiernie dojrzewające, o dobrym smaku – powiedział prof. Pluta. Dodał, że również odmiana ‘Northline’ cechuje się silnym wzrostem, a także zbyt dużą ilością odrostów, które rozrastają się do międzyrzędzi oraz bardzo smacznymi owocami (dużo nasion).

Najpowszechniej uprawianą odmianą świdośliwy w Kanadzie jest ‘Smoky’, która w okres owocowania wchodzi po 3-4 latach od posadzenia krzewów na plantacji. Jak mówił profesor Pluta, owoce tej odmiany są dosyć atrakcyjne, bardzo słodkie, lecz niestety cechują się wyczuwalną dużą liczbę nasion. Odmiana ta jest bardzo plenna (4-7 t/ha), co czyni ją bardzo wartościową do upraw towarowych również w naszym kraju – dodał.

- ‘Thiessen’ to odmiana o atrakcyjnych, bardzo smacznych owocach, ale niestety nierównomiernie dojrzewających. Dlatego bardziej polecana do zbioru w systemie PYO.

- Warto zwrócić uwagę na jedną z najnowszych propozycji odmianowych wprowadzanych do uprawy ‘Jarvis Blushe’, która została wyselekcjonowana 25 lat temu w North Saskatchewan i podbija ostatnio rynek po latach trzymania jej w tajemnicy. W warunkach kanadyjskich odmiana ta daje plon 5-6 t/ha. Cechuje się pokrojem zwartym i dorasta do 5 m wysokości. Na plantacjach w okres owocowania wchodzi po 3 latach od posadzenia. Owoce są dość duże i bardzo smaczne - mówił prelegent.

W Instytucie Ogrodnictwa wyselekcjonowano dwa klony świdośliwy - 4/3 oraz 5/6. Jak zaznaczył prof. Pluta, klon hodowlany 4/3 stanowi perspektywę dla nasadzeń do zbioru kombajnowego. Owoce mogą być przeznaczane jako deserowe, a także na różnego rodzaju przetwory. Z kolei klon hodowlany 5/6 wyróżnia się ogromnym potencjałem plonotwórczym, lecz jego mankamentem jest zbyt silny wzrost - podsumował ekspert.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI