Owoce pigwy niedocenianym surowcem w branży przetwórczej

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 30 czerwca 2015 16:45

Owoce pigwy niedocenianym surowcem w branży przetwórczej www.shutterstock.com

Owoce pigwy na rynek krajowy często sprowadzane są z zagranicy, gdyż uprawa tego gatunku w Polsce nie cieszy się dużym zainteresowaniem. Owoce nie nadają się do bezpośredniego spożycia, jednak stanowią doskonały surowiec dla przetwórstwa.

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) jest mniej znanym gatunkiem sadowniczym z rodziny Rosaceae. Może być uprawiana w formie krzewów, bądź niewysokich drzew dorastających do wysokości 8 m. Najlepiej rośnie na glebach żyznych, ciepłych i umiarkowanie wilgotnych. Dobrze owocuje na podłożu o odczynie lekko kwaśnym (pH 5,9-6,5).

W Polsce pigwa jest uprawiana przede wszystkim w cieplejszych rejonach kraju, gdyż nie jest w pełni odporna na mróz. W związku z tym gatunek ten  polecany jest do nasadzeń na stanowiskach osłoniętych od silnych wiatrów, gdzie drzewa w mniejszym stopniu będą narażone na przemarzanie w okresie zimowym.

W zależności od odmiany owoce pigwy dojrzewają na przełomie września i października. Ich cytrynowo-żółta skórka pokryta jest kutnerem, który zanika w miarę dojrzewania owoców. Owoce odmian uprawnych mogą dorastać do średniej wielkości 100-200 g, bądź zdarzają się nawet większe o masie około 1 kg. Dojrzałe owoce są twarde i mają cierpki, kwaśny miąższ, z dużą ilością komórek kamiennych. Są one bardzo aromatyczne.

Owoce pigwy są niedocenianym surowcem w krajowym przetwórstwie, gdyż ich skórka i miąższ zawierają olejek lotny, który nadaje przetworom delikatny aromat i kwaskowaty smak. Owoce te doskonale również nadają się do żelowania przetworów, bądź do produkcji galaretek, z uwagi na dużą zawartość pektyn. Są wykorzystywane do wyrobu nalewek, dżemów czy konfitur, a także jako dodatek do innych przetworów z owoców o mniej wyrazistym smaku.

Cenioną odmianą pigwy, wyróżniającą się wysokim plonowaniem jest odmiana ‘Bereczki’ o dużych owocach, przypominających kształtem gruszki. Z kolei owoce odmiany ‘Ursynowska’ są szczególnie polecane na przetwory. Odmiana ‘Leskovacka’ tworzy dość duże owoce o kształcie zbliżonym do jabłek. Dodatkowo odmiana ta wcześnie wchodzi w okres owocowania.

Produkcja owoców pigwy w naszym kraju nie ma większego znaczenia, gdyż gatunek ten uprawiany jest przeważnie amatorsko. Obecnie większe nasadzenia pigwy są w krajach bałkańskich oraz w południowych rejonach Rosji i Ukrainy.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI