PARTNER SERWISU

Owoce pigwowca – wartościowy surowiec dla przetwórstwa

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 26 października 2015 10:12

Owoce pigwowca – wartościowy surowiec dla przetwórstwa Owoce pigwowca jako cenny surowiec dla przetwórstwa/ fot. shutterstock.com

Owoce pigwowca japońskiego (Chaenomeles japonica) są kwaśne i cierpkie, przez co w mniejszym stopniu spożywane są w stanie świeżym. Posiadają jednak dużą wartość przetwórczą - stanowią surowiec do wyrobu przetworów, m.in. konfitur, marmolad, nalewek, a także jako kandyzowane owoce. Pigwowce pochodzą z Japonii i Chin.

Pigwowiec japoński to rozłożysty krzew, dorastający do 1 m wysokości. Preferuje stanowiska słoneczne, bądź lekko zacienione i osłonięte od silnych wiatrów. Posiada  przeciętne wymagania glebowe. Pod uprawę zaleca się podłoża umiarkowanie wilgotne, żyzne, próchnicze oraz przewiewne.

Gatunek ten uważany jest za dość odporny na działanie niskich temperatur. Jednak w surowe zimy warto zabezpieczyć młode krzewy przed przemarznięciem. Pigwowiec rozpoczyna kwitnienie na przełomie kwietnia i maja. W zależności od odmiany kwiaty mogą być jaskrawo czerwone, różowe, lub białe.

Pigwowce nie wymagają szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych. Krzewy należy odmładzać – warto wycinać uszkodzone pędy. W razie potrzeby zaleca się także przycinanie pędów nadmiernie rozrastających się. Wskazane jest ściółkowanie uprawy, z uwagi na ograniczenie strat wody oraz nadmierny rozwój chwastów.

Owoce pigwowca dojrzewają jesienią - we wrześniu i w październiku. Są kształtu jabłkowatego, o żółtym wybarwieniu. U ich nasady (po nasłonecznionej stronie) może tworzyć się rumieniec. Owoce posiadają intensywny, aromatyczny zapach. Stanowią źródło pektyn, witaminy C i kwasów organicznych.

W krajach nadbałtyckich na większych plantacjach uprawiana jest bezkolcową odmianę – ‘Cido’. Owoce kształtem przypominają jabłka - są niezwykle aromatyczne. Uprawiając tę odmianę w obecności zapylacza można uzyskać lepsze plonowanie. Zbiór owoców należy przeprowadzać przed pierwszymi przymrozkami.

W uprawie znane są również dwa inne gatunki – pigwowiec okazały (Chaenomeles speciosa), oraz pigwowiec pośredni (Chaenomeles xsuperba). Wszystkie gatunki pigwowców wytwarzają zarówno jadalne, jak i ozdobne owoce.

Ciekawą odmianą jest ‘Cold Calif’. Krzew ten dorasta do 1,7 m wysokości. Owoce są jabłkokształtne, pokryte nalotem woskowym. Osiągają dojrzałość w drugiej połowie września. Odmiana ta cechuje się dużą plennością. Od 2014 roku chroniona jest w Polsce wyłącznym prawem hodowcy do odmiany.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI