Owoce Lutyni: Opłacalność produkcji brzoskwiń skończyła się wraz z otwarciem granic (wywiad)

Autor: Albert Katana/ www.sadyogrody.pl 23 września 2019 11:15

Owoce Lutyni: Opłacalność produkcji brzoskwiń skończyła się wraz z otwarciem granic (wywiad) fot. unplash.com

Klienci nie tęsknią już za owocami, bo cały rok na półkach mają od truskawek, przez brzoskwinie do malin. Dlatego postanowiliśmy maksymalnie dużo sprzedawać owoców bezpośrednio klientom, stworzyliśmy sieć sprzedaży bezpośredniej - wiąże się to z jeszcze większą pracą, ale coś za coś.. - mówi w wywiadzie dla sadyogrody.pl Anna Szlączka, właścicielka Gospodarstwa Sadowniczego “Owoce Lutyni” w Lutyni k. Wrocławia

Od lat mówi się, że produkcja brzoskwiń jest nieopłacalna. Wielu producentów wycięło swoje sady. Jak to wygląda teraz? Czy przez zmniejszenie wielkości produkcji zaczęła się ona opłacać?

Niestety opłacalność produkcji w Polsce brzoskwiń skończyła się wraz z otwarciem granic. Nie tylko otworzyliśmy się na owoce z innych krajów, ale też są już dostępne przez cały rok. Klienci nie tęsknią już za owocami, bo cały rok na półkach mają od truskawek, przez brzoskwinie do malin. Nie zauważają tego, że owoce miękkie, które do nas docierają muszą być mocniej konserwowane chemicznie. Jest też zbyt mała reklama/popularyzacja miejscowych owoców. Nie ma żadnej ochrony naszej produkcji.
Dodatkowo Lutynia leży w wyjątkowo suchym miejscu, gdzie bardzo rzadko padają deszcze, a brak możliwości nawadniania jest tym bardziej kłopotliwe.
Dlatego postanowiliśmy maksymalnie dużo sprzedawać owoców bezpośrednio klientom, którzy nas poznają, zaufają i będą chcieli ponownie wrócić specjalnie do nas.
Stworzyliśmy już sieć sprzedaży bezpośredniej- wiąże się to z jeszcze większą pracą, ale coś za coś..
W naszej uprawie używamy bardzo mało środków chemicznych, owoce mamy wolne od pozostałości chemicznych.
Co zrobiliśmy, aby dać się poznać? Produkujemy soki i inne przetwory z naszych owoców, które już od kilku lat promowaliśmy na różnych kiermaszach, jarmarkach. Tam nieraz usłyszeliśmy, że nasze owoce pachną.
Od czterech lat zdecydowaliśmy się otwierać dla naszych gości sad. Są to imprezy w czasie których gotują u nas różni kucharze- od profesjonalistów, przez właścicieli gospodarstw agroturystycznych po pasjonatów amatorów. Najważniejszym kryterium jest dobry produkt. W czasie tych spotkań stają też stoiska naszych znajomych lub przyjaciół którzy robią coś dobrego, lub pięknego. Zawsze są też zabawy dla dzieci.
Prócz tego z przyjemnością odpowiadam na wszystkie pytania, oprowadzam po sadzie.
Jednym słowem obiad, relaks wśród drzew owocowych na ponad 6 hektarach.


To są imprezy promujące coś, ktoś je sponsoruje?

Sami wszystko organizujemy, choć czasem dostajemy pomoc z Urzędu Gminy, lokalnej szkoły, straży pożarnej w postaci pożyczenia namiotów, stołów itp. Wstęp jest do sadu bezpłatny, płatne są potrawy i wszelkie dobra które są na stoiskach.
Przyjeżdżają chętnie, bo u nas jest zawsze produkt najlepszej jakości; ja wiem, co mam, jakiej jakości owoce i przetwory i nie ma mowy, żeby podano u nas jakieś półprodukty, frytury, margaryny i inne dziadostwo. A z najwyższej jakości żywnością przyjeżdżają do nas producenci żywności z całej Polski, którzy mają dobre kasze, oleje...

Świetny pomysł, ale pewnie też znajomości…

Od razu znajomości... Mamy już spore grono sympatyków na potralu społecznościowym, prócz tego aktywnie działam w Slow Food Dolny Śląsk, oraz lokalnej grupie działania Kraina Łęgów Odrzańskich.
Portale społecznościowe, to jest potęga! Wystarczy czasem zadać pytanie i odzew zawsze jest. Szukałam wegańskiej restauracji, wegańskich kucharzy na imprezę wege - rzuciłam hasło, odezwało się ileś osób, ktoś mnie z kimś skontaktował, dobrze się rozmawiało, potem okazało się, że to jest najlepsza restauracja wegańska we Wrocławiu, z wielką przyjemnością gościliśmy ich u nas. Podobnie jest np z muzykami, twórcami rękodzieła..
Robimy to już cztery lata: w pierwszym roku owszem, była jedna impreza duża, w drugim dwie, w zeszłym roku już było sześć, a w tym roku ta ostatnia była szóstą, a będą jeszcze dwie. Więcej nie, bo nie dalibyśmy rady.

Już 7 listopada w Warszawie największa konferencja skierowana do producentów owoców i warzyw w Polsce. Zarejestruj się teraz!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.