Orzechy włoskie coraz popularniejsze – przybywa profesjonalnych nasadzeń w Europie

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 28 lutego 2019 09:03

Orzechy włoskie coraz popularniejsze – przybywa profesjonalnych nasadzeń w Europie fot. shutterstock.com

- Tendencja poszukiwania nowych gatunków sadowniczych – alternatywnych, w celu zwiększenia zysków z działalności ogrodniczej, dotyczy całej Europy. Producenci owoców z takich krajów jak Włochy i Francja zaczynają interesować się uprawą orzecha włoskiego. Coraz więcej profesjonalnych nasadzeń powstaje w Czechach, na Słowacji i na Węgrzech – przekazano podczas forum „Orzechy – możliwości uprawy i zagospodarowania w warunkach Polski jako różnicowanie produkcji w gospodarstwach jagodowych”, które odbyło się podczas tegorocznej konferencji „Jagodowe Trendy” w Kraśniku.

Tomasz Kaczorowski reprezentujący szkółki orzecha włoskiego szczepionego i orzecha laskowego „Projekt Orzech” informował, że w Polsce wciąż niewiele jest profesjonalnych nasadzeń orzecha włoskiego. Większość dostępnych na rynku orzechów pochodzi z upraw amatorskich, głównie z Podkarpacia, Lubelszczyzny i Małopolski. Według szacunków produkcja orzecha włoskiego wynosi nie więcej niż 1000 ton rocznie.

dr Tomasz Lipa z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, omówił aktualną sytuację na światowym rynku orzecha włoskiego oraz przekazał informacje na temat uprawy tego gatunku i zalecanych odmian.

Światowa produkcja orzecha włoskiego wynosi około 2,1 mln ton rocznie. Najwięcej orzechów zostaje zebranych w Chinach – ok. 1 mln ton (całość produkcji jest zagospodarowana na lokalnym rynku). Drugim co do wielkości producentem orzecha włoskiego pozostają Stany Zjednoczone – produkują ponad 600 tys. ton rocznie. W Unii Europejskiej zbiory orzecha włoskiego utrzymują się na poziomie 130 tys. ton.

W ostatnich latach znaczne nasadzenia tego gatunku poczyniono na Ukrainie. Według przekazanych informacji, produkcja orzecha włoskiego w tym kraju przekracza już 100 tys. ton i planuje się kolejne nasadzenia. W gronie liczących się producentów znajdują się również takie kraje jak Włochy, Francja, Grecja, Turcja oraz Rumunia.

Chiny zagospodarowują całą swoją produkcję (a nawet i więcej), szacunki wskazują na 1,1 mln ton. Unijni obywatele spożywają około 330 tys. ton orzechów rocznie. Przy produkcji wynoszącej 130 tys. ton widać, że UE staje się największym importerem orzecha włoskiego. Duże ilości orzechów produkują Stany Zjednoczone, ale niewiele ich spożywają -jedynie 150 tys. ton (większość produkcji eksportują).

Orzech włoski rozpoczyna wegetację najpóźniej ze znanych i uprawianych w naszym klimacie gatunków sadowniczych, ale pomimo tego, jakiekolwiek szkody spowodowane niską temperaturą pozbawiają plantatorów plonu – kwiaty przemarzają przy spadku temperatury -1 do -2 st. C. Kwitnienie orzecha włoskiego trwa zwykle 2-3 tygodnie, ale w niesprzyjających warunkach, m.in. w okresach deszczowej pogody, może przedłużyć się nawet do 10 tygodni. Orzech włoski jest gatunkiem światłolubnym.

Odmiany szczepione wchodzą w okres owocowania w 3- 5 roku po posadzeniu. Podczas hodowli poszukuje się odmian o dużych rozmiarach orzechów, z miękką i jasną skorupą, dobrze wypełnionych przez jądro, plennych oraz wytrzymałych na mróz i choroby. Orzech włoski staje się popularnym gatunkiem we Włoszech. Producenci jabłek przechodzą m.in. na uprawy orzecha i tam w strukturze odmianowej dominuje Chandler i Lara. Odmiany te wymagają jednak sprawdzenia w naszych warunkach. Obecnie do nasadzeń w Polsce promowana jest węgierska odmiana Milotai 10.

Podczas spotkania Tomasz Kaczorowski przekazał, że 2018 rok pod względem przebiegu pogody sprzyjał uprawie orzecha włoskiego w Polsce i w Europie. Rekordowo wysokie plony spowodowały jednak spadek cen. W ubiegłym roku za orzecha z w łupinie (szczepionego z profesjonalnych sadów) uzyskiwano 8 zł/kg. Natomiast w sezonie 2017 z przymrozkami, ceny cenionych odmian dochodziły do 12 zł/kg. Za orzecha z nieprofesjonalnych sadów w tym samym okresie płacono około 6 zł/kg, natomiast w zeszłym roku stawki nie przekraczały poziomu 2,5 zł za kilogram.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.