PARTNER SERWISU

Oliwnik wielokwiatowy – perspektywiczny gatunek do uprawy ekologicznej

Autor: www.sadyogrody.pl 23 stycznia 2017 16:04

Oliwnik wielokwiatowy – perspektywiczny gatunek do uprawy ekologicznej fot. shutterstock.com

Oliwnik wielokwiatowy (określany z angielskiego jako gumi lub goumi) jest perspektywicznym gatunkiem sadowniczym, który niewątpliwie zasługuje na większe rozpowszechnienie w uprawie. - Od kilku lat oliwnik wielokwiatowy wprowadzany jest do nasadzeń w Rosji, na Ukrainie, w Białorusi oraz w Stanach Zjednoczonych. Nigdzie jednak nie jest uprawiany na skalę towarową – mówiła dr hab. inż. Anna Bieniek z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, podczas konferencji towarzyszącej targom TSW 2017.

Oliwnik w stanie naturalnym występuje w Azji wschodniej, na obszarze Japonii, Chin i Półwyspu Koreańskiego. W Polsce poza badaniami prowadzonymi na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, nie był oceniany pod względem przydatności do uprawy sadowniczej. Jak zaznaczyła dr Anna Bieniek, warto zwrócić uwagę na ten gatunek, z uwagi na korzystne właściwości zdrowotne owoców, które zawierają bardzo duże ilości likopenu – substancji o właściwościach przeciwnowotworowych. Ponadto owoce oliwnika są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu mikroelementów oraz witamin (A,C,E) karotenu, związków fenolowych, aminokwasów oraz kwasów organicznych, z których dominuje kwas jabłkowy.

Oliwnik wielokwiatowy jest gatunkiem nie tylko ciekawym pod względem składu chemicznego owoców, ale również jest rośliną ozdobną i miododajną. Krzewy dorastają do 3 m wysokości. Wyselekcjonowano również odmiany osiągające wysokość do 1,5 m (japońska odmiana ‘Jahidka’). Oliwnik rozpoczyna kwitnienie w maju. Owocami są elipsoidalnie nibypestkowce (niewielkie do 1,5 cm długości). W smaku przypominają owoce czerwonej porzeczki. Zbiór owoców (wraz z szypułkami) przeprowadzano od 30 czerwca do 13 lipca.

Gatunek ten nie ma wysokich wymagań glebowych – może rosnąć na terenach ‘bardziej ubogich’. Przeznaczany jest na obszary zdegradowane, gdzie wzbogaca glebę w azot dzięki symbiozie z Actinomycetes (wiążącymi azot atmosferyczny z powietrza). – Oliwnik jest rośliną pionierską o dużej odporności na działanie niekorzystnych warunków środowiska. Do prawidłowego wzrostu i plonowania wymaga dużej ilości światła – zaznaczyła prelegentka.

Historia uprawy oliwnika jadalnego jako rośliny sadowniczej ma swój początek od 1974 roku. W latach dziewięćdziesiątych rozpoczęto prace hodowlane w Dalekowschodnim Naukowym Instytucie Rolnictwa. W 1999 roku zarejestrowano i umieszczono odmianę ‘Sachaliński pierwyj’ w Narodowym Rejestrze Osiągnięć Hodowlanych Rosji. Kilka lat później wyhodowano odmiany ‘Moneron’ i ‘Taisa’ (2002 r.), ‘Kril’on’ (2006 r.),’ Szikotan’ i ‘Juznyj’ (2009 r.), ‘Kunaszir’ (2011 r.) i odmiana ‘Cunai’ (2015 r.). W Europie wyselekcjonowano odmianę ‘Sweet Scarlet’, zaś w Japonii – ‘Jahidka’, o owocach (masa 1-1,5 g) dojrzewających pod koniec czerwca.

W 1995 roku rozpoczęto pierwsze prace badawcze w Katedrze Ogrodnictwa UWM w Olsztynie, na trzyletnich oliwnikach długoszypułkowych otrzymanych z Instytutu Sadownictwa w Samochwałowiczach na Białorusi. W 2003 roku pozyskano pierwsze owoce i nasiona z badanych roślin, zaś cztery lata później posadzono 60 roślin z rozmnażania generatywnego (rozstawa 4 x 2 m). W 2007 roku kwiaty oliwnika przemarzły, natomiast w pozostałych latach –  jak dodała prelegentka – krzewy pięknie kwitły i owocowały. Prace hodowlane zmierzają w kierunku selekcji form o większych owocach i wyższej mrozoodporności. Owoce oliwnika przeznaczane są do przetwórstwa – soków, kompotów, dżemów, galaretek, ale także mogą znaleźć zastosowanie w medycynie, z uwagi na korzystne właściwości zdrowotne.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.