Oliwnik baldaszkowy - nowość wśród roślin jagodowych

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 21 kwietnia 2015 10:08

Oliwnik baldaszkowy - nowość wśród roślin jagodowych Odmiana 'Pointilla Amoroso'; fot. za lubera.com

Oliwnik baldaszkowy jest gatunkiem rzadko uprawianym w warunkach klimatycznych Polski. Posiada smaczne (deserowe) owoce, które w smaku przypominają owoce czerwone porzeczki, lecz są od nich nieco słodsze.

Oliwnik baldaszkowy (Elaeagnus commutata) naturalnie występuje w Japonii, Chinach oraz na Półwyspie Koreańskim. Jest krzewem dorastającym do około 3-4 m wysokości, o dwubarwnych liściach - z wierzchu zielone, zaś od spodu srebrzystobiałe. Ma szeroki, rozłożysty pokrój.

Gatunek ten jest odporny na mróz i suszę. Preferuje stanowiska dobrze nasłonecznione. Nie jest szczególnie wymagający w stosunku do podłoża - rośnie na glebach lekkich, piaszczystych, a także ruderalnych. Dobrze znosi zanieczyszczenia powietrza, bywa stosowany w nasadzeniach do rekultywacji nieużytków przemysłowych.

Oliwnik baldaszkowy kwitnie w końcu maja i w czerwcu. Jest dobrym krzewem na pożytki pszczelarskie w sadach owocowych, gdzie przyczynia się do wzrostu plonu nawet o kilka procent.

Firma Luberta ze Szwajcarii w sierpniu 2014 r., na targach Plantarium w Holandii przedstawiła pierwsze amatorskie odmiany oliwnika z serii Pointilla. Najwcześniejszą odmianą jest 'Pointilla Amoroso', o słodkich, ciemnoczerwonych jagodach. Z kolei 'Pointilla Sweet’n’sour' posiada nieco większe, słodko-kwaśne, koralowo-czerwone owoce z białymi kropkami. Natomiast odmiana 'Fortunella' wyróżnia się większymi jagodami, o bursztynowożółtym wybarwieniu.

Wszystkie wymienione odmiany są obcopylne, w celu uzyskania plonu na plantacji należy posadzić co najmniej dwie odmiany z serii Pointilla.

Owoce oliwnika dojrzewają we wrześniu, jednak najlepszy smak uzyskują dopiero w pierwszej połowie listopada. W trzecim roku po posadzeniu z krzewów można zebrać około 3-4 kg jagód. Owoce oliwnika są soczyste, stanowią również bogate źródło witamin A, C i E. Jagody mogą być spożywane w stanie świeżym jako deserowe, bądź przeznaczone do przetwórstwa, m.in. do sporządzania przetworów, soków, nalewek, a także win. W Ameryce Północnej trwają badania nad przydatnością odmian do uprawy towarowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI