PARTNER SERWISU

Nieszpułka zwyczajna zasługuje na większe zainteresowanie w uprawie

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 22 listopada 2015 11:09

Nieszpułka zwyczajna zasługuje na większe zainteresowanie w uprawie Nieszpułka zwyczajna stanowi obecnie rzadkość w uprawie/ fot. shutterstock.com

Nieszpułka zwyczajna stanowi obecnie rzadkość w uprawach sadowniczych. Została wyparta przez bardziej wydajne (plenne) gatunki. Owoce nieszpułki niegdyś były wykorzystywane do wyrobu, m.in. dżemów, konfitur, soków, bądź też nalewek. Czy warto ponownie zainteresować się uprawą tego gatunku?

Nieszpułka zwyczajna aktualnie uprawiana jest we Włoszech, Turcji, na Kaukazie, Iranie oraz w Hiszpanii. W naszym kraju również panują odpowiednie warunki klimatyczne do uprawy tego gatunku. Pod nasadzenia warto wybrać gleby żyzne, umiarkowanie wilgotne, gliniasto-piaszczyste, zaś niewskazane są podłoża lekkie i zbyt suche. Nieszpułka najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych.

Wartościową odmianą nieszpułki jest ‘Dutch Giant’, która wcześnie wchodzi w okres owocowania. Wytwarza duże owoce (5 cm średnicy), lekko spłaszczone. W sprzedaży dostępne są również odmiany – ‘Nottingham’ oraz  ‘Delice des Vannes’. Z kolei owoce ‘Süssmispel’ zawierają najwyższą zawartość cukrów spośród wszystkich odmian – mogą być spożywane bez przemrożenia.

Nieszpułka na plantacjach może być uprawiana jako niewysokie drzewo (2-6 m wysokości), bądź w formie krzewu. Podczas surowych zim gatunek ten może przemarzać. Wiosenne przymrozki stanowią mniejsze zagrożenie, z uwagi na późny okres kwitnienia – przełom maja i czerwca.

Owoce nieszpułki kształtem przypominają niewielkie jabłka. Posiadają głębokie wgłębienie pośrodku owocu - otoczone zaschniętymi działkami kielicha. Wybarwiają się na brązowo (rdzawy kolor), w zależności od odmiany z lekkim rumieńcem. Jednak owoce do spożycia nadają się dopiero po przemarznięciu, lub dłuższym przechowywaniu - nabierają cierpkiego, kwaskowatego posmaku.

Do zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie tego gatunku należy prześwietlanie koron u starszych egzemplarzy, a także wycinanie uszkodzonych pędów. Pierwszych owoców można spodziewać się w czwartym roku po posadzeniu. Przeważnie okres plonowania nieszpułki wynosi 12-18 lat.

W zależności od odmiany przy sprzyjających warunkach uprawy z 1 rośliny można zebrać około 30 kg owoców. Zbiór przeprowadza się w okresie jesiennym - w październiku, gdy barwa owoców z brązowozielonej zmieni się na rdzawą. Dojrzałe owoce można przechowywać w temperaturze pokojowej przez około tydzień. Do dłuższego składowania wskazane są pomieszczenia chłodnicze. 

Owoce nieszpułki nadają się do spożycia w stanie świeżym dopiero po przemarznięciu. Stanowią wartościowy surowiec, bądź dodatek do wyrobu dżemów, konfitur, galaretki, soków, czy też kompotów. Niegdyś owoce nieszpułki były wykorzystywane jako komponent do produkcji win gronowych. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI