PARTNER SERWISU

Najważniejszy rozdział z życia jabłka czyli półka sklepowa

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę Innvigo Sp. z o.o. 17 lipca 2017 14:51

Najważniejszy rozdział z życia jabłka czyli półka sklepowa

Produkcja jabłek dla sadownika z reguły kończy się z chwilą sprzedaży. W tym momencie zaczyna się drugi najważniejszy etap "życia" owoców na półce sklepowej, gdzie powinny prezentować się jak najlepiej i zachęcać do zakupu. Potem ma być już tylko okres zadowolenia ze spożywania ładnych, a przede wszystkim smacznych owoców.

Stałego odbiorcę łatwiej znajdują jabłka, które nie więdną, dłużej zachowują świeżość w temperaturze pokojowej i nie psują się tak szybko. Co sprawia, że owoce dłużej zachowują swoje najlepsze walory? Przestrzeganie kilku zasad w technologii produkcji i przechowywania owoców, które stają się standardem wymaganym przez sklepy. Jedną z nich jest stosowanie w komorach przechowalniczych środka na bazie 1-MCP, takiego jak np. FruitSmart. Substancja czynna w nim zawarta blokuje receptory wydzielania oraz produkcji etylenu, a w efekcie procesy dojrzewania zachodzące w owocach pod jego wpływem. Dzięki temu prostemu zabiegowi jabłka można z powodzeniem przechowywać kilka, a nawet kilkanaście miesięcy bez utraty jakości. Przez co, cały rok możemy cieszyć się idealnie wyglądającymi owocami, które smakują jak zerwane prosto z drzewa.

Zastosowany prawidłowo, na zebrane w optymalnej fazie zbiorczej owoce, 1-MCP korzystnie wpływa na ich zachowanie się na półce sklepowej znacznie wydłużając okres dobrego, świeżego wyglądu oraz smakowitości. Przeprowadzone w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach doświadczenia jednoznacznie potwierdzają, że zastosowanie produktu FruitSmart korzystnie wpływa na kilka istotnych parametrów decydujących o atrakcyjności takiego towaru na półce sklepowej w porównaniu z owocami, które nie były poddane działaniu 1-MCP. Badaniu poddano wybrane parametry mające szczególny wpływ na długość "atrakcyjnego leżakowania" owoców w sklepie po różnych okresach przechowywania. Owoce odmiany ‘Red Jonaprince’ zebrane 8 października 2015 roku złożono w symulowanych warunkach przechowalni. Jedną partię potraktowano dawką 4 g/100m3 środka FruitSmart, drugą dawką 5 g/100m3 a trzecią pozostawiono bez aplikacji. Jabłka wyjmowano po 3 miesiącach (8.01.2016 r.), 5 miesiącach (8.03.2016 r.) oraz 7 miesiącach (10.05.2016 r.) od daty zbioru. Po każdym wyjęciu owoców w 1, 7 i 14 dniu badano m.in.: jędrność, zawartość etylenu w komorach nasiennych, tempo produkcji etylenu i CO2.

Po analizie wyników stwierdzono brak istotnych z naukowego punktu widzenia różnic między zastosowaną dawką 4 a 5 g/100m3 preparatu FruitSmart. Dla przejrzystości pierwszy parametr, czyli jędrność prezentujemy dla obu dawek 4 i 5 g/100m3. Ponieważ nie wystąpiły istotne statystycznie różnice pozostałe wyniki podajemy już tylko dla dawki 4 g/100m3. Skrót SOT na wykresach oznacza symulowany obrót towarowy czyli okres, w którym owoce znajdują się najpierw na półce sklepowej, a potem w naszych domach.

Omawiając kolejno: bardzo często uważana za najważniejszy parametr jest jędrność, uzyskane rezultaty pokazują wyraźny spadek jędrności w partii owoców nietraktowanych 1-MCP, natomiast owoce po zastosowaniu produktu FruitSmart utrzymują swoją jędrność na niezmienionym poziomie.

Wykres 1. Porównanie jędrności owoców (N)

Następnym istotnym parametrem wpływającym na dłuższe "leżakowanie" jabłek w sklepie jest zawartość etylenu w komorach nasiennych. Im niższa tym lepiej. Uzyskane wyniki prezentuje wykres 2. Istotne jest, aby w owocach leżących na półce sklepowej tempo wydzielania etylenu było jak najwolniejsze, gdyż hormon ten odpowiada za ich starzenie.

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.