Najważniejszy rozdział z życia

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę Innvigo Sp. z o.o. 02 września 2016 14:26

Dla sadownika proces produkcji jabłek z reguły kończy się z chwilą sprzedaży. Wiadomo jednak, że w tym samym momencie zaczyna się drugi najważniejszy etap  "życia" owoców na półce sklepowej, gdzie powinny prezentować  się jak najlepiej i zachęcać do zakupu. Potem ma być już tylko okres zadowolenia ze spożywania ładnych, a przede wszystkim smacznych owoców.

Przez ostatnich kilka lat, kupując jabłka w różnych dużych sklepach sieciowych, w pewnym momencie zwróciłem uwagę, że owoce kupowane w jednym z nich, mimo bardzo podobnego wyglądu i smaku, zupełnie inaczej zachowują się leżąc kilka dni w temperaturze pokojowej. Nie więdną i nie psują się tak szybko, dłużej zachowując świeżość. Decyzja mogła być tylko jedna, od dłuższego czasu owoce kupuję już tylko w tym jednym sklepie.

Zastanawiałem się dlaczego tak się dzieje? Dowiedziałem się, że ów sklep stawia swoim dostawcom wymóg przestrzegania kilku zasad w technologii produkcji i przechowywania owoców, a jednym z nich jest stosowanie w komorach przechowalniczych środka na bazie 1-MCP takiego, jak np. FruitSmart.

Substancja aktywna 1-MCP blokuje receptory produkcji etylenu i w rezultacie procesy dojrzewania zachodzące w owocach pod jego wpływem. Dzięki temu prostemu zabiegowi jabłka można z powodzeniem przechowywać kilka a nawet kilkanaście miesięcy nie tracąc na ich jakości. Przez co, cały rok możemy cieszyć się idealnie wyglądającymi owocami, które smakują jak zerwane prosto z drzewa.

Zastosowany prawidłowo, na zebrane w optymalnej fazie zbiorczej owoce 1-MCP korzystnie wpływa na zachowanie się owoców na półce sklepowej znacznie wydłużając okres dobrego, świeżego wyglądu oraz smakowitości.

Przeprowadzone w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach doświadczenia jednoznacznie potwierdzają, że zastosowanie produktu FruitSmart korzystnie wpływa na kilka istotnych parametrów decydujących o atrakcyjności takiego towaru na półce sklepowej w porównaniu z owocami, które nie były poddane działaniu 1-MCP.

Badaniu poddano wybrane parametry mające szczególny wpływ na długość "atrakcyjnego leżakowania" owoców w sklepie po różnych okresach przechowywania.

Owoce odmiany Red Jonaprince zebrane 8 października 2015 roku złożono w symulowanych warunkach przechowalni. Jedną partię potraktowano dawką 4 g/100m3 środka FruitSmart, drugą dawką 5 g/100m3 a trzecią pozostawiono bez aplikacji. Następnie wyjmowano jabłka po 3 miesiącach (8.01.2016 r), 5 miesiącach (8.03.2016 r) oraz 7 miesiącach (10.05.2016 r) od daty zbiorów. Po każdym wyjęciu owoców w 1, 7 i 14 dniu badano między innymi:

  • jędrność
  • zawartość etylenu w komorach nasiennych
  • tempo produkcji etylenu
  • tempo produkcji CO2

Pierwszy wniosek, jaki nasuwa się po analizie wyników, to brak istotnych z naukowego punktu widzenia różnic między zastosowaną dawką 4 a 5 g/100m3 środka FruitSmart. Dla przejrzystości pierwszy parametr tj. jędrność prezentujemy dla obu dawek: 4 i 5 g/100m3. Pozostałe wyniki już tylko dla dawki 4 g/100m3 ponieważ nie wystąpiły istotne statystycznie różnice. Skrót SOT na wykresach oznacza symulowany obrót towarowy czyli okres w którym owoce znajdują się najpierw na półce sklepowej a potem w naszych domach.

Pierwszy z badanych parametrów, jędrność, był wyraźnie niższy w partii owoców nie potraktowanych 1-MCP. Natomiast owoce po zastosowaniu produktu FruitSmart utrzymują swoją jędrność na niezmienionym poziomie. [zobacz: Wykres 1: Porównanie jędrności jabłek (na podstawie badań przeprowadzonych w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach.]

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI