Na Podlasiu rozpoczęły się zbiory rokitnika



bialystok.tvp.pl - 13 sierpnia 2019 10:34


Kwaśne, żółte owoce, bogate w witaminę C - rokitnik, może nie każdemu smakuje, ale każdemu może poprawić zdrowie. Roślina kojarzona z Syberią i morskimi wybrzeżami, z powodzeniem jest uprawiana na Podlasiu - informuje bialystok.tvp.pl.

Rokitnik to roślina z rodziny oliwnikowatych, bywa też nazywany rosyjskim ananasem. Ma oryginalny smak. Zawiera bardzo dużo witaminy C, do tego witaminy E, F, K i P oraz kwas foliowy i całą gamę dobroczynnych substancji.

Jak mówi Agata Laskowska, dietetyk - Ma zastosowanie przeciwzapalne, wspierające odporność, przeciwstarzeniowe, bo zwalcza wolne rodniki i oczywiście jest też wykorzystywany w chorobach przewodu pokarmowego.

Największa plantacja rokitnika w Polsce znajduje się w województwie podlaskim i zajmuje ponad 50 ha. Plantator Stanisław Trzonkowski rokitnikiem zajmuje się od ponad 20 lat. 

Żeby skorzystać ze zdrowotnych działań rokitnika - trzeba go najpierw zebrać. To dosyć trudne zadanie - tutaj, w odróżnieniu od porzeczek czy wiśni - owoców nie można otrząsnąć kombajnem. Zrywanie ręczne, również z powodu krótkiej szypułki, uszkadza skórkę owocu przez co traci się cenny sok. Dlatego całe gałązki rokitnika po ścięciu są mrożone.

Rokitnik nie jest rośliną bardzo wymagającą i każdy może z powodzeniem uprawiać go w przydomowym ogródku.

Więcej w materiale: bialystok.tvp.pl.