Możliwości uprawy moreli pod osłonami - czy warto inwestować?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 23 września 2015 10:01

Możliwości uprawy moreli pod osłonami - czy warto inwestować? Morela jest gatunkiem o dużych wymaganiach cieplnych/ fot. shutterstock.com

W Polsce warunki pogodowe nie zawsze sprzyjają towarowej uprawie moreli. Według danych IERiGŻ w 2015 roku powierzchnia upraw tego gatunku wyniosła jedynie 1,5 tys. ha, a zbiór owoców oszacowano na 5 tys. ton. Największe plantacje moreli, z uwagi na korzystne warunki klimatyczno-glebowe zlokalizowane są w rejonach Sandomierza, Opatowa i Tarnobrzega.


Na krajowym rynku owoce tego gatunku zdobyły duże uznanie wśród konsumentów. Spożywane są w szczególności w stanie świeżym, jak również stanowią wartościowy surowiec dla przetwórstwa, m.in. wyrobu dżemów, konfitur, zagęszczonych soków, czy nawet produkcji nalewek.

Owoce moreli są także wykorzystywane do produkcji suszu. Morele stanowią grupę atrakcyjniejszych owoców – wyróżniają się zarówno dobrym smakiem, jak i wysoką wartością odżywczą. Do uprawy pod osłonami należy przeznaczać wczesne odmiany o dużych i atrakcyjnych owocach, m.in. 'Early Orange', 'Goldrich', czy 'Hargrand'.

Morela jest gatunkiem o dużych wymaganiach cieplnych - w związku z wczesnym rozpoczęciem wegetacji jest w większym stopniu (w porównaniu do brzoskwini) narażona na wiosenne przymrozki. Drzewa uprawiane pod osłonami nie są tak narażone na uszkodzenia pąków kwiatowych, co zapewnia regularne owocowanie.

Pod uprawę tego gatunku należy przeznaczać gleby ciepłe – szybko nagrzewające się, przepuszczalne i żyzne, zasobne w składniki pokarmowe (pH 6,6-7,0). Częste opady deszczu występujące w okresie wiosennym i latem zwiększają możliwość porażenia przez choroby grzybowe - brunatną zgniliznę, leukostomozę, bądź parcha. Owoce z objawami porażenia nie nadają się do sprzedaży.

Drzewa moreli w okres owocowania wchodzą w 3-4 roku. Przy optymalnych warunkach klimatycznych w 3 sezonie można uzyskać plon kilka kg owoców. Wystąpienie opadów gradu może doprowadzić do całkowitego uszkodzenia dojrzewających owoców, a tym samym utratę wartości handlowej.

Uprawa moreli pod osłonami zapewnia większą opłacalność w produkcji, gdyż mniejsze jest ryzyko przemarzania drzew i uszkodzeń w wyniku niesprzyjających warunków. Jednak taka produkcja nie jest w naszym kraju rozpowszechniona. Uprawy drzew morelowych pod osłonami prowadzone są przeważnie w krajach na południu Europy.

Za spopularyzowaniem takich upraw przemawia m.in. niewielka dostępność krajowych owoców moreli na rynku, a także wydłużenie okresu podaży - owoce dojrzewają wcześniej niż w gruncie (około 2 tygodnie). A jak wiadomo za krajowe morele można uzyskać wyższe ceny od importowanych, z uwagi na lepsze walory smakowe.

Jednakże producenci w przypadku upraw po osłonami już na samym początku ponoszą wysokie koszty, gdyż samo założenie takiej uprawy oraz utrzymanie całego systemu wymaga dużych nakładów inwestycyjnych, co nie zawsze zachęca plantatorów do tak znacznych inwestycji.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI