Mniejsza produkcja i eksport tureckich winogron

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: FAS USDA 13 kwietnia 2015 10:04

W 2014 roku Turcy zebrali łącznie 1,92 mln ton winogron stołowych wobec 2,2 mln ton w roku poprzednim – spadek o 12 proc. Wielkość ubiegłorocznego spożycia tych owoców oszacowano na 1,75 mln ton wobec prawie 2 mln ton w roku 2013 - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: FAS USDA.

Przy czym do wielkość spożycia w przypadku tego kraju wliczane są również suszone winogrona -rodzynki. Około połowa ze wspomnianej ilości 1,75 mln ton to owce w postaci świeżej – tzw. winogrona deserowe. Ponad 36 proc. ze spożywanych winogron to właśnie produkt suszony – rodzynki, a najczęściej tzw. sułtanki.

W minionym roku z uwagi na mniejsze zbiory zredukowany został także wolumen eksportu z ponad 204 tys. ton w roku 2013 do około 170,0 tys. ton w roku 2014. Dwa największe rynki odbiorcy tureckich winogron to Rosja i Ukraina – do Rosji kierowane jest około 60 proc. wysyłanych owoców. Poza tym po około 10 proc. wysyłki to dostawy na rynek bułgarski i niemiecki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI