PARTNER SERWISU

Maroko: Mniej truskawek trafi do przetworzenia na mrożonki

Autor: FAMMU/FAPA na podst. Reuters i innych źródeł 09 lutego 2016 13:47

Maroko: Mniej truskawek trafi do przetworzenia na mrożonki fot. shutterstock

Upały odnotowywane w dwóch ostatnich miesiącach zeszłego roku w Maroko spowodowały szybkie dojrzewanie owoców na początku zbiorów. Przyczyniło się to do kierowania większych ilości owoców na rynek produktów świeżych - informuje FAMMU/FAPA na podst. Reuters i innych źródeł.

Ponieważ udział owoców świeżych był większy w porównaniu o poprzedniego roku ilości skierowane do przetworzenia na mrożonki (IQF) będą najprawdopodobniej mniejsze niż sezon wcześniej – w grudniu ub.r. odnotowywany spadek dostaw o około 34 proc. Podkreśla się jednak, że największe ilości truskawek do przetwórstwa są kierowane począwszy od lutego, wcześniej bowiem dojrzewają zwłaszcza truskawki odmian deserowych nadające się do spożycia w stanie świeżym. Na ogół sezon zbiorów truskawek trwa w Maroko od listopada do końca czerwca. W bieżącym roku prawdopodobnie zbiory zakończą się wcześniej niż zazwyczaj.

W sezonie 2014/15 Maroko wyeksportowało blisko 58 tys. ton truskawek, z czego 74 proc. stanowiły owoce mrożone. Dominującym odbiorcą marokańskich mrożonych truskawek są kraje Unii Europejskiej.

W rozpatrywanym sezonie aż 96 proc. mrożonek wyeksportowanych z Maroka trafiło na unijny rynek (49,944 tys. ton), zaledwie 3 proc. zostało wyekspediowane do Azji, a 1 proc. do Ameryki Północnej. Z kolei w UE największe ilości marokańskich truskawek mrożonek sprowadzają następujące kraje: Wielka Brytania, Hiszpania oraz Francja, z udziałami wynoszącymi odpowiednio 35 proc., 30 proc. oraz 30 proc. Podobnie do mrożonek także w strukturze geograficznej eksportu truskawek deserowych rola Unii jest dominująca – 98 proc. całości sprzedaży zagranicznej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM