PARTNER SERWISU

Maleje zainteresowanie uprawą brzoskwiń i moreli w Polsce

Autor: Krystyna Zagórska, www.sadyogrody.pl 05 lutego 2015 09:44

Maleje zainteresowanie uprawą brzoskwiń i moreli w Polsce

Brzoskwinie i morele są jednymi z atrakcyjniejszych owoców. Wyróżniają się dobrym smakiem, wartością odżywczą, a także dużą przydatnością do przetwórstwa. Jednak uprawa obu tych gatunków w Polsce nie jest łatwa. Jakie czynniki wpływają na ich niską produkcję?

Spadek temperatury zimą poniżej 25 st.C powoduje straty w sadach brzoskwiniowych i morelowych. Większość odmian moreli jest wprawdzie bardziej odporna na mróz w porównaniu do brzoskwiń, lecz w związku z wyjątkowo wczesnym kwitnieniem zarówno kwiaty, jak i zawiązki, są narażone w kwietniu, a nawet w maju na wiosenne przymrozki. Częste opady deszczu wiosną i latem zwiększają możliwość porażenia przez choroby grzybowe m.in. dziurkowatość liści, brunatną zgniliznę, leukostomozę drzew pestkowych, parch oraz występującą przeważnie u brzoskwiń kędzierzawość liści.

Brzoskwinie i morele są światłolubne. Słoneczne i upalne lato korzystnie wpływa na zawartość cukru i wybarwienie ich owoców. Gleby przeznaczone pod uprawę obu tych gatunków powinny być przepuszczalne, łatwo nagrzewające się oraz zasobne w składniki pokarmowe (odczyn zbliżony do obojętnego pH 6,6-7).

Umiejętny wybór korzystnego stanowiska decyduje o powodzeniu produkcji brzoskwiń i morel. Preferowane są miejsca położone wyżej niż tereny sąsiednie np. łagodne i osłonięte od wiatrów stoki niewysokich wzgórz. Drzewa wtedy nie są tak narażone na przemarzanie zimą i w czasie wiosennych przymrozków. Nie należy sadzić brzoskwiń i morel w dolinach lub zamkniętych kotlinach, gdyż tworzące się zastoiska mrozowe są bardzo niekorzystne. Najlepsze regiony Polski do ich uprawy leżą na południowy-zachód od Warty (do granicy wyznaczonej przez Gorzów Wielkopolski, Poznań, Kalisz, Katowice) oraz część Małopolski (do miast Kraków, Tarnobrzeg, Opatów Kielecki, Sandomierz). Jednym z największych ośrodków produkcji brzoskwiń i moreli w Polsce jest rejon Sandomierza, choć drzewa tych gatunków uprawiane są także i w innych rejonach, m. in. na Mazowszu.

Produkcja szkółkarska kwalifikowanych drzewek brzoskwiń w 2014 roku wyniosła łącznie - 26 889 szt. Największą produkcją odnotowano w przypadku odmian: "Redhaven" – 6 610 szt., "Inka" 5 845 szt. oraz "Royalvee" - 5 660 szt. Natomiast drzewek moreli wyprodukowano - 20 103 szt. Do odmian moreli produkowanych w największych ilościach należą odmiany "Harcot" - 6 880 szt., "Early Orange" – 6 673 szt. oraz "Wczesna z Mordern" - 3 440 szt. W porównaniu do roku ubiegłego zaobserwowano spadek w produkcji tych gatunków. W 2013 roku produkcja brzoskwiń wynosiła 35 089 szt., natomiast drzewek moreli – 25 624 szt. (źródło: Raport z wyników kwalifikacji PIORiN).

Według danych GUS w 2013 roku powierzchnia uprawy w sadach brzoskwiń wyniosła 2,9 tys. ha, natomiast moreli - 1,4 tys. ha. Zbiór owoców brzoskwiń wyniósł 10,4 ton, znacznie mniej  uzyskano owoców moreli - 4,1 ton. Polskie brzoskwinie i morele nie mogą konkurować z owocami z innych krajów świata, które w sezonie zalewają polski rynek. W 2013 roku do Polski importowano 95,7 tys. ton brzoskwiń (wraz z nektarynami), natomiast moreli – 3, 94 tys. ton (dane GUS).

Rok 2014 nie był korzystny dla plantatorów brzoskwiń i moreli. Na niektórych plantacjach odnotowano znaczące straty w wyniku wiosennych przymrozków oraz późniejszych uszkodzeń gradowych.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI