Kraje UE są w czołówce producentów jabłek i gruszek i winogron

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: USDA Attache Reports 22 listopada 2016 15:26

Kraje UE są w czołówce producentów jabłek i gruszek i winogron fot. shutterstock

USDA opublikowała najnowszy raport dotyczący unijnego rynku jabłek i gruszek i winogron. W bieżącym wydaniu Wiadomości zaprezentujemy dane dotyczące jedynie unijnego ryku jabłek. Kraje Unii Europejskiej są w czołówce producentów tych owoców na świecie. Około 30 proc. unijnych zbiorów to jabłka polskie, około 20 proc. włoskie, 13 proc. to owoce z Francji i niecałe 10 proc. z Niemiec - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: USDA Attache Reports.

Według stanu no koniec lipca 2016 prognozowane zbiory jabłek według szacunków amerykańskiego departamentu rolnictwa to w sezonie 2016/2017 wyniosą 11,34 mln ton wobec 11,58 mln ton w poprzednim sezonie. Łączny tegosezonowy obszar upraw jabłoni to 503,6 tys. ha wobec 514,6 tys. ha w sezonie wcześniejszym.

Największe ilości jabłek zostaną zebrane jak co roku w Polsce - USDA szacuje je na około 3,4 mln ton, następnie we Włoszech – 2,28 mln ton, Francji – 1,51 mln ton, niecały 1,0 mln ton w Niemczech oraz 600,0 tys. ton w Hiszpanii, 380,0 tys. ton w Rumunii i 375,0 tys. ton na Węgrzech.

Jabłka spożywane są w zasadzie we wszystkich krajach unijnych, a w znakomitej większości z nich są na pierwszym miejscu wśród najchętniej konsumowanych owoców. Wyjątkiem tu może być Hiszpania, gdzie prym wiodą pomarańcze. Jednak spożycie tych owoców z roku na rok maleje – wynikiem może być łączne malejące spożycie owoców czy też zastępowanie jabłek na przykład cytrusami czy owocami miękkimi. W omawianym sezonie 2016/2017 wolumen unijnej konsumpcji oszacowano na 754,1 tys. ton wobec bardzo podobnej ilości przed rokiem – 749,7 tys. ton.

W bieżącym sezonie o zaledwie 3,0 tys. to mniej jabłek skierowanych zostanie do przetwórstwa – 382,0 tys. ton, a w krajach unijnych owoce te przetwarzane są przede wszystkim w postaci koncentratu soku, cydru, czy napoi oraz jabłek puszkowanych, suszonych i jako dodatki w branży cukrowniczej. Największymi przetwórcami tych owoców pozostają od lat Polska, Niemcy, Węgry, Włochy, Rumunia oraz Francja i Hiszpania.

W przypadku handlu jabłkami, głównie wymiana handlowa odbywa się pomiędzy krajami członkowskim – wewnątrz Unii. W sumie w okresie ostatnich pięciu lat w ten sposób między państwami wyeksportowano około 2,2 mln ton jabłek. W sezonie 2016/2017 unijny eksport poza Unię, do państw trzecich oszacowany został na 1,59 mln ton a import na około 462,0 tys. ton. W przypadku importu jabłek z państw trzecich przede wszystkim na unijny rynek trafiają one z Chile – w poprzednim sezonie było to ponad 120,0 tys. to oraz Nowej Zelandii - 108,0 tys. ton a także niecałe 100,0 tys. ton z RPA. Najwięcej kraje unijne wysyłają jabłek, zwłaszcza po wprowadzeniu rosyjskiego emabrga na rynek białoruski - w sezonie 2015/2016 było to aż 563,5 tys. ton. Ponadto sporym importerem unijnych jabłek jest Egipt – około 252, 0 tys. ton, Algieria – niecałe 89,0 tys. ton, Arabia Saudyjska – 80,2 tys. ton a także Kazachstan – ponad 75,0 tys. ton. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI