PARTNER SERWISU

Korzyści z uprawy borówki brusznicy

Autor: Krystyna Zagórska / www.sadyogrody.pl 23 marca 2015 08:16

Korzyści z uprawy borówki brusznicy www.shutterstock.com

Borówka brusznica, zwana borówką czerwoną należy do grupy roślin sadowniczych słabo plonujących, w związku z tym zainteresowanie uprawą towarową tego gatunku dotychczas było niewielkie. Nie wyklucza się jednak uprawy na większą skalę. Przy doborze odpowiednich metod uprawy, a także odmian można osiągnąć znaczne korzyści.

Borówka brusznica jest wieloletnią krzewinką. Odmiana 'Koralle' jest powszechnie uprawiana na plantacjach towarowych m.in. w Niemczech, ze względu na charakterystyczny, zwarty, drzewkowaty pokrój (wysokość 30 cm). Dodatkową zaletą tej odmiany jest wysoka plenność. Do uprawy towarowej polecane są również odmiany - 'Linnea', 'Sanna', 'Runo Bielawskie' oraz 'Ida'.

Brusznica jest uważana za roślinę mrozoodporną, która dobrze znosi bezśnieżne, mroźne zimy. Młode przyrosty i kwiaty można zabezpieczyć przed wiosennymi przymrozkami okrywając rośliny agrowłókniną. Pod uprawę należy wybierać stanowiska nasłonecznione. Borówka najlepiej plonuje przy 60-70 proc. polowej pojemności wodnej. Preferuje gleby kwaśne o odczynie pH 3,5 oraz zasobne w próchnicę.

Zalecanym terminem zakładania plantacji jest jesień. Wiosną rośliny można sadzić w kwietniu lub na początku maja. Jako materiał nasadzeniowy najlepsze są dwuletnie krzewinki - rozkrzewione, o wysokości 7-10 cm. Rośliny sadzi się w rozstawie 25 x 40 cm. Na plantacji należy zainstalować nawadnianie kroplowe (przy uprawie w rzędach) lub deszczownie. Warto również rozsypać kilkucentymetrową warstwę rozdrobnionej kory sosnowej.

W trakcie prowadzenia plantacji (7-8 rok), wczesną wiosną trzeba przeprowadzić cięcie odmładzające. Pędy skraca się na wysokości 4-6 cm nad powierzchnią ziemi. Brusznica ma stosunkowo niewielkie wymagania pokarmowe. Zbyt duże zasolenie może ograniczyć mikoryzę, a także nadmierne nawożenie azotem powoduje przemarznięcie roślin.

Borówka może być porażana przez mszyce i tarczniki. Spośród chorób na plantacjach stwierdzono występowanie grzyba Exobasidium vaccinii, powodującego deformację liści, młodych przyrostów, jak i kwiatów. Również sporadycznie może wystąpić plamistość liści brusznicy.

W okres owocowania rośliny wchodzą w 2-3 roku po posadzeniu. Z jednego krzewu można rocznie zebrać około 100-300 g jagód. W warunkach klimatycznych Polski uzyskuje się dwa plony. Pierwszy zbiór przypada na koniec lipca i początek sierpnia, zaś drugi (główny) pod koniec września i pierwszą połowę października. Jagody należy zbierać, gdy osiągną pełną dojrzałość. Owoce borówki brusznicy charakteryzują się bardzo dużą trwałością pozbiorczą i małą podatnością na uszkodzenia podczas transportu.

W Polsce owoce borówki brusznicy zbiera się przeważnie z naturalnych stanowisk. Pomimo dużego zainteresowania zakładów przetwórczych przetwórstwa uprawa towarowa tego gatunku nie jest rozpowszechniona. Zarówno w Polsce, jak i w wielu innych krajach brusznica została zdominowana przez borówkę wysoką, której owoce są bardziej cenione - przydatne do spożycia w stanie świeżym i do przetwórstwa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI