Kiedy pojawi się polskie MiniKiwi? (zdjęcia)



Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl - 16 sierpnia 2019 15:49


Owoce najwcześniejszych odmian z kolekcji doświadczalnej w SGGW w Warszawie powoli osiągają dojrzałość zbiorczą. Oficjalne rozpoczęcie sezonu zaplanowano na połowę września.

W bieżącym sezonie zbiory MiniKiwi na plantacjach, które udało się uchronić przed przymrozkami majowymi, zapowiadają się na dobrym poziomie. Ciepła pogoda sprzyja wzrostowi owoców.

Do zbiorów przystępuje się, gdy owoce osiągną dojrzałość zbiorczą, ale nie nadają się jeszcze do konsumpcji, co różni MiniKiwi od innych owoców jagodowych. W pierwszej kolejności zbierana będzie odmiana ‘Geneva’, a następnie ‘Bingo’ i ‘Jumbo’, i ‘Bingo’, ‘Weiki’ oraz ‘Ananasnya’.

{media;22218;;https://pliki.sadyogrody.pl/i/02/22/18/022218.jpg;https://pliki.sadyogrody.pl/i/02/22/18/022218_r0_620.jpg}

W tym roku nie notuje się dużego odsetku uszkodzeń skórki, tzw. ordzawień oraz poparzeń powodowanych długo utrzymującymi się upałami z temperaturą powyżej 30 st. C. MiniKiwi jest owocem uprawianym z przeznaczeniem głównie na świeży rynek, dlatego też wszelkie czynności związane z uprawą, cięciem letnim oraz zbiorem przeprowadza się bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić delikatnej skórki owoców. Podczas zbiorów MiniKiwi odcina się pędy z owocami, a następnie owoce oddziela się w osobnym pomieszczeniu, sortuje i pojedynczo umieszcza w opakowaniach jednostkowych po 125 gramów w chłodni.

MiniKiwi choć jest stosunkowo nowym owocem na rynku, staje się coraz bardziej rozpoznawalne wśród konsumentów, zwłaszcza tych najmłodszych. W zeszłym roku owoce miały swój debiut w sieciach sklepów Lidl i Biedronka. Współpraca w bieżącym sezonie jest kontynuowana. Pierwszych owoców z polskich plantacji można spodziewać się na półkach sklepowych Lidla we wrześniu.

Konsumenci po spróbowaniu owoców uznają je za smaczne i atrakcyjne wizualnie. MiniKiwi należy go grona „superfoods”, gdyż jest owocem bogatym w składniki bioaktywne: zawiera między innymi dużo antyoksydantów, wit. C, B i E, luteinę, oraz minerały, głównie potas, wapń i fosfor. Spożywanie kilku owoców dziennie korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, działa też ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. MiniKiwi ze względu na gładką jadalną skórkę, może być spożywane w całości podobnie jak inne owoce jagodowe, jednak różni się od nich tym, że zbierany jest niedojrzały i stopniowo dojrzewa po zbiorze. Do konsumpcji nadaje się, gdy jest miękki.

Polskie MiniKiwi wyprodukowane przez członków Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi, uczestniczy w kampanii promującej spożycie owoców jagodowych w sezonie zbiorów „Czas na polskie superowoce”, realizowanej Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Sztafetę polskich „superowoców” rozpoczęły truskawki, a zamykają owoce MiniKiwi. Oficjalna inauguracja sezonu polskiego MiniKiwi odbędzie się w połowie września na plantacji.

Wkrótce będziemy informować o tym wydarzeniu!