PARTNER SERWISU

Kawon czyli arbuz. Perspektywy uprawy w Polsce

Autor: sadyogrody.pl 07 stycznia 2015 09:55

Kawon czyli arbuz. Perspektywy uprawy w Polsce fot. shutterstock.com

Nazwa kawon wzięła się z czasów komunistycznych, gdy polskie władze starały się unikać słów obcego pochodzenia, więc wyraz arbuz próbowano zastąpić polskim wyrazem kawon. Nazwa ta jednak się nie przyjęła, choć przyjął się arbuz, który jest powszechny w naszym kraju wśród działkowców i coraz popularniejszy wśród producentów rolnych.

Arbuz zwyczajny jest rośliną z rodziny dyniowatych, pochodzącą z obszarów międzyzwrotnikowych Afryki, a po raz pierwszy był uprawiany już w starożytnym Egipcie, skąd trafił do Chin, Grecji i Rzymu, a potem do Ameryki, potem do Europy. W Polsce zaczęto uprawiać arbuzy już w XVI w., a w XVII w. znanych już było kilka jego odmian: o miąższu białym, żółtym i czerwonym. Odmiany te udoskonalono w Ameryce Północnej i wyhodowano wiele odmian o różnym kolorze miąższu, skóry i nasion, a także okazy ważące ponad 45 kg.

Arbuz jest rośliną jednoroczną, którą hoduje się jedynie z rozsady. Aby ją uzyskać wysiewamy nasiona 4-5 tygodni przed wysadzeniem roślin na miejsce stałe w połowie lub pod koniec kwietnia. Przygotowanie dobrej jakościowo rozsady jest kluczowe w produkcji arbuzów. Rozsada taka powinna się charakteryzować zwartym pokrojem, grubą łodygą i krótkimi międzywęźlami. Rośliny zbyt wybujałe, wiotkie są bardziej podatne na uszkodzenia i choroby. Ponadto trudniej się adaptują do warunków uprawy.

Przy sadzeniu arbuza bardzo istotne jest zachowanie odpowiednio dużej odległości między roślinami. Odległość 0,8-1 metra i jednego rzędu w zagonie pozwala na uzyskanie dużych owoców.

Kawon jest rośliną światłolubną i potrzebuje dużo wody. Gleba powinna być ciepła, pozwalająca na przepływ powietrza, ale wilgotna. Dla prawidłowego wzrostu wymaga najlepiej rejonów o ciepłym klimacie, gdzie optymalna temperatura waha się od 21 do 29 stopni C, przy czym minimalna to 18 stopni C.

Pielęgnacja kawona polega głównie na niszczeniu chwastów oraz zruszaniu gleby. Bardzo istotne jest również nawożenie pogłówne, gdyż arbuzy są wrażliwe na niedobór miedzi, co prowadzi do zamierania pędów.

Podczas kwitnienia zapylaniu sprzyja susza oraz słoneczna pogoda. Po zapyleniu po około 30-40 dniach pojawiają się pierwsze owoce, które można przechowywać przez kilka tygodni w temperaturze 8-10 stopni C.  Owoce niektórych odmian mogą być przechowywane w suchych pomieszczeniach nawet do 2-3 miesięcy.

Panujące  w naszym klimacie warunki temperatury nie sprzyjają uprawie towarowej. W związku z tym kawon uprawiany bywa najczęściej amatorsko, dodatkowo odmiany odporne na niskie temperatury. Obecnie arbuzy na skalę przemysłową są uprawiane w krajach o ciepłym klimacie. W Europie hoduje się je w Hiszpanii, Portugalii, Włoszech, Chorwacji, Francji, Grecji, Bułgarii, Rumuni, Węgrzech oraz Ukrainie. Z tych krajów są też importowane do Polski.

Sytuacja w imporcie arbuzów jest od wielu lat stabilna, a co roku na polski rynek trafia około 100 tys. ton owoców. Ponad połowę całkowitego importu krajowego stanowią Włochy, Węgry i Hiszpania, a niektóre z firm importujących te owoce właśnie od arbuzów zaczynały swoją działalność.

Produkcja arbuza w naszych warunkach klimatycznych nie jest na tyle duża, aby nasycić nasz krajowy rynek, a ponadto bardziej opłacany jest import arbuzów z krajów o cieplejszym klimacie, w których arbuzy mają lepsze warunki do wzrostu.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI