PARTNER SERWISU

Jeżyny w uprawach towarowych – jaką odmianę warto wybrać?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 30 listopada 2015 16:16

Jeżyny w uprawach towarowych – jaką odmianę warto wybrać? Jeżyny stają się coraz bardziej popularne wśród polskich konsumentów/ fot. shutterstock.com

Owoce jeżyny stają się coraz bardziej popularne wśród polskich konsumentów, co prowadzi do zwiększania produkcji tego gatunku w Polsce. Racjonalne zaplanowanie uprawy - z uwzględnieniem odpowiednich odmian umożliwia otrzymanie wysokich plonów, a tym samym większą opłacalność produkcji.

Dostępne na rynku odmiany jeżyny cechują się zróżnicowaną odpornością na przemarzanie, co stanowi utrudnienie w produkcji owoców. Dlatego do planowania nasadzeń warto uwzględnić odmiany o ograniczonej podatności. Polecane są odmiany polskiej hodowli – ‘Polar’, ‘Gaj’, ‘Brzezina’, 'Gracja' - wyhodowane w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa Brzezna Sp. z.o.o.

Na plantacjach towarowych warto sadzić odmianę - ‘Polar’ o sztywnych pędach (bez kolców) i silnym wzroście. Owoce tej odmiany są duże, elipsowate, czarne z widocznym połyskiem. Dojrzałość zbiorczą osiągają w pierwszej dekadzie sierpnia. Owoce nadają się na rynek świeży, jak również do przetwórstwa. Odmiana ‘Polar’ w mniejszym stopniu zasiedlana jest przez szpeciela jeżynowca.

Owoce odmiany ‘Brzezina’ cechują się wczesną porą dojrzewania. Są atrakcyjne dla konsumentów z uwagi na średnią wielkość owocu i smak. W celu przedłużenia trwałości jeżyn w obrocie warto schłodzić je po zbiorze. ‘Brzezina’ uznawana jest za odmianę najmniej wrażliwą na przemarzanie w okresie zimowym.

Do uprawy na większą skalę polecana jest również bezkolcowa jeżyna – ‘Gaj’. Odmiana ta cechuje się niewielką podatnością na niskie temperatury. Ze względu na silny wzrost wymaga stosowania podpór, bądź rusztowań - do uprawy w szpalerach. Ponadto odmiana ta dobrze plonuje - owoce dojrzewają pod koniec lipca. Spożywane są przeważnie w stanie świeżym, a także mogą być kierowane dla przemysłu.

Odmianę 'Gracja' jest wartościowa odmianą dla polskich konsumentów, ze względu na smaczne owoce, jak również wczesność ich dojrzewania i zadowalającą plenność. Również w  cieplejszych rejonach można uprawiać amerykańską odmianę ‘Thornfree’, która osiąga dojrzałość w drugiej dekadzie sierpnia.

Jeżyny w warunkach klimatycznych Polski z powodzeniem można uprawiać w tunelach foliowych. Pod osłony zalecane są wyżej wymienione odmiany, a także odmiany zagraniczne, tj. ‘Loch Ness’, ‘Loch Tay’, ‘Apache’, ‘Natchez’, bądź ‘Asterina’. Warto wybierać odmiany o zróżnicowanej porze dojrzewania, dzięki czemu można wydłużyć podaż owoców na rynku.

Obecnie duże ośrodki produkcyjne jeżyn zlokalizowane są w Stanach Zjednoczonych i Nowej Zelandii. Uprawy prowadzone są również w Meksyku, Chile i Ekwadorze. Z kolei w krajach europejskich owoce tego gatunku na większą skalę produkowane są w Hiszpanii, Holandii, we Włoszech, w Serbii i na Węgrzech.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM