PARTNER SERWISU

Jakość polskich borówek jest ceniona na całym świecie

Autor: www.sadyogrody.pl 13 lutego 2015 08:26

Jakość polskich borówek jest ceniona na całym świecie fot. shutterstock

- Większość produkowanej w Polsce borówki wysokiej jest eksportowana. Według szacunków eksport sięga nawet do 80-90 proc. produkcji - mówi serwisowi www.sadyogrody.pl, Ireneusz Komorowski, prezes Stowarzyszenia Plantatorów Borówki Amerykańskiej.

- Tradycyjnie podstawowymi rynkami eksportowymi, na które trafia nasza borówka to: Anglia, Niemcy i Holandia. Tam kierujemy gross naszej produkcji, jednak  rynki te są zdominowane przez potężne podmioty i to one decydują w jaki sposób owoce będą dystrybuowane. Konsument często nawet nie wie, że borówka pochodzi z Polski. Występujemy tam niejako w roli petenta, który dostarcza towar i oczekuje kolejnych zamówień. Decydując o wyborze krajów docelowych obecnej kampanii (Plantatorzy owoców jagodowych ruszają z promocją na rynkach europejskich) uznaliśmy, że na tradycyjnych rynkach nie przyniesie ona spodziewanych efektów dla polskiej borówki ze względu na wielkość tych krajów i ograniczone środki finansowe przeznaczone na ten cel - dodaje Ireneusz Komorowski.

Za bardziej obiecujące producenci borówki uznali: Szwecję, Finlandię, Austrię i Czechy.

- Po pierwsze w ciągu ostatnich lat odnotowaliśmy stały wzrost sprzedaży do tych krajów. Po drugie, produkcja owoców jagodowych w tych krajach jest niewielka, warunki glebowe i klimatyczne nie zawsze sprzyjają uprawie, a najważniejsze brakuje tam tradycji uprawy borówki - dodaje ekspert.

Jednak nauczenie się uprawy nowego gatunku to długotrwały, wieloletni proces, a dla Polski, dla kraju z dużym doświadczeniem w tym zakresie, to duża szansa na zaistnienie wśród dość zasobnych konsumentów z produktem doskonałej jakości i umiarkowanej cenie.

Owoce borówki polskiej na Zachodzie są uznawane za bardzo wysokiej jakości.

- Jeżeli popatrzymy na zbiór w Holandii czy Hiszpanii gdzie owoce  są zbierane do wiader, przesypywane do skrzynek, później wysypywane na stoły do sortowania, to nie dziwi, że takie owoce nie wyglądają świeżo, gdyż mają starty charakterystyczny nalot. W Polsce robimy wszystko aby tę świeżość zachować. Nic dziwnego, że nasza borówka jest na Zachodzie ceniona, tym bardziej, że sezon zbiorów jest późniejszy. Jednak, ze względu na naszą skalę produkcji i konkurencję polsko-polską, nie znaczy to, że uzyskiwane tam ceny są adekwatne do tejże jakości - wyjaśnia Ireneusz Komorowski.

Czy polska borówka ma szanse podbijać kolejne rynki zbytu?

- Jeden z bardziej znanych producentów borówki, podjął udane przedsięwzięcie eksportu borówki do Japonii. Oprócz krajów, które obejmuje nasza kampania promocyjna, warto więc przyglądać się odleglejszym rynkom, aby zdarzenia polityczne czy rynkowe nie zaskoczyły nas jak w przypadku jabłek w Rosji - dodaje.

Jego zdaniem wielki potencjał zagospodarowania owoców to przemysł - do tej pory symbolicznie wykorzystany. - Są pozytywne zwiastuny jak np. w piekarnictwie dodawanie owoców do tradycyjnych jagodzianek, które należałoby raczej nazwać „borówczankami”. Ja mam odbiorcę, który używa borówek jako wkład do pierogów. Rozpoczęła się produkcja soków z borówek, ale na razie to wszystko na małą skalę - ocenia Ireneusz Komorowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI