Jakie są problemy plantatorów czarnych porzeczek?

Autor: Aneta Gwara/www.sadyogrody.pl 07 lipca 2015 09:14

Jakie są problemy plantatorów czarnych porzeczek? Andrzej Rogowski, członek zarządu Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek; fot. PTWP/Żelazna Studio (P.Pawłowski)

Problemem plantatorów czarnej porzeczki jest krótki czas zbiorów. – W Polsce zbiory trwają około 3-4 tygodnie, należy to rozszerzyć. Wydłużenie kampanii zbiorów wpłynie dobrze na cały rynek. Problemy są także z rejestracją środków ochrony roślin. Niekiedy nie możemy sobie poradzić ze szkodnikami, ponieważ mamy mało dostępnych oprysków – mówił Andrzej Rogowski, członek zarządu Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek podczas konferencji prasowej inaugurującej akcję "Niezwykłe właściwości zwykłych owoców".

Polska jest liderem w produkcji czarnej porzeczki w Unii Europejskiej oraz drugim producentem na świecie. – Zarówno powierzchnia upraw w Polsce, jak i plonowanie, jest na stabilnym poziomie. Zarówno w Polsce oraz w Nowej Zelandii, Finlandii czy Francji odnotowano najwyższe od czterech lat zbiory owoców czarnej porzeczki w 2013 roku – dodał.

Jak twierdzi Andrzej Rogowski, konieczna jest integracja plantatorów. – Właśnie dlatego po wielu latach powstało Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnej Porzeczki. Zależy nam szczególnie, aby wspólnymi siłami ugruntować pozycję stowarzyszenia, zarejestrować niezbędne dla ochrony preparaty oraz promować zarówno same owoce, jak i przetwory z czarnej porzeczki – posumował Andrzej Rogowski.

Konsumenci mają bardzo niską świadomość dotyczącą prozdrowotnych właściwości czarnej porzeczki. – Zależy nam na zwiększeniu spożycia owoców czarnej porzeczki. Doskonale nadają się do mrożenia, na dżemy, przeciery. Ponadto zawierają szereg witamin takich jak witamina C, B1, B2, niacynę, beta karoten  – zapewniał Rogowski.

Jakie są zagrożenia w produkcji czarnej porzeczki?

- Przede wszystkim niekontrolowany wzrost nasadzień, bardzo niska integracja producentów. Mimo, że jesteśmy organizacją mamy jeszcze niewielki wpływ na wiele spraw, chociażby jeśli chodzi o przemysł. Ważne jest aby wymusić na przemyśle większą stabilność cen. Nie chodzi nawet o dużo wyższe ceny, byleby były one bardziej stabilne. Dlatego tak ważne jest to aby plantatorzy zrzeszali się – dodał.

Nie można jednak być pesymistą. – Są duże szanse na rozwój rynku czarnej porzeczki. Mamy mocną i stabilną pozycję w produkcji tych owoców, dobre rozwiązania hodowlane – to wszystko sprawia, że czarna porzeczka pochodząca z Polski może stać się marką samą w sobie – skomentował.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI