Jakie są możliwości uprawy malinojeżyny w warunkach klimatycznych Polski?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 27 sierpnia 2015 11:16

Jakie są możliwości uprawy malinojeżyny w warunkach klimatycznych Polski? Owoce malinojeżyny dojrzewają pod koniec lipca i w pierwszej połowie sierpnia/ fot. shutterstock.com

Malinojeżyna została wyhodowana poprzesz skrzyżowanie maliny z jeżyną. Owoce tego gatunku mogą być spożywane bezpośrednio w stanie świeżym, jak również stanowią surowiec dla przetwórstwa, lub mrożenia. Czy malinojeżyna zostanie wprowadzona do uprawy jako alternatywa do znanych - powszechnie już uprawianych krzewów jagodowych?

W Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach sprawdzano przydatność 4 odmian malinojeżyny do uprawy w warunkach klimatycznych Polski. W wyniku przeprowadzonych obserwacji wykazano, że dość odporne na niskie temperatury są odmiany - 'Tayberry' oraz 'Tummel' ('Tummelberry'). Natomiast malinojeżyny podatne na przemarzanie, wymagające stosowania osłon to ' Loganberry' i 'Boysen' ('Boysenberry'). 

W trakcie badań stwierdzono, że z jednego krzewu odmiany  'Tayberry' można zebrać około 3 kg owoców, zaś z 'Loganberry' i 'Boysenberry' po 2,6 kg owoców. Nieco mniej 2,4 kg owoców zbiera się przeciętnie z jednego krzewu odmiany 'Tummelberry'.

Malinojeżyna charakteryzuje się dość intensywnym tempem wzrostu. Posiada długie pędy, które w zależności od odmiany mogą być pokryte kolcami. Owoce są dość smaczne i duże (około 5 cm) - w kształcie cylindryczne (lekko wydłużone), o czerwonej, bądź ciemnobordowej barwie. Dojrzewają pod koniec lipca i w pierwszej połowie sierpnia. Owoce zbiera się wraz z dnem kwiatowym, podobnie jak w przypadku jeżyny. 

Pod plantację należy wybierać stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru. Malinojeżyna preferuje gleby żyzne, przepuszczalne, zasobne w próchnicę i składniki pokarmowe, o odczynie lekko kwaśnym. Jak wykazano w IO malinojeżyny nie są w pełni odporne na niskie temperatury – wymagają stosowania okryć w okresie zimy. Przy wyborze terenu pod uprawę należy unikać zagłębień, z uwagi na możliwość powstawania zastoisk mrozowych.

Gatunek ten na plantacjach powinien być prowadzony w formie kolumnowej, bądź szpalerowej. Niezbędne jest stosowanie podpór w postaci rusztowania. Sadzonki malinojeżyny można sadzić jesienią lub wczesną wiosną, stosując rozstaw 1,5-2,0 m. Ważna jest zdrowotność materiału szkółkarskiego. Krzewy nie wydają odrostów korzeniowych.

Malinojeżyna owocuje na pędach dwuletnich. Po zbiorze owoców wskazane jest przeprowadzenie cięcia w terminie pod koniec sierpnia-początek września. Wycina się starsze pędy, uszkodzone, bądź z objawami porażenia przez choroby i szkodniki (podobnie jak w uprawie malin i jeżyn). Plantację malinojeżyny warto nawadniać, gdyż gatunek ten jest wrażliwy na niedostatek wody w podłożu.

Owoce malinojeżyny mogą być spożywane w stanie świeżym jako deserowe, jak również stanowią surowiec do przetworów – dżemów, konfitur, wyrobu soków, a także do mrożenia. Warto wprowadzić ten gatunek do uprawy, z uwagi na możliwość wzbogacenia asortymentu świeżych owoców spożywanych w okresie letnim. Co więcej, konsumenci coraz częściej wybierają owoce, które stanowią "nowość" i posiadają oryginalny smak.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI