Jakie odmiany porzeczki białej polecane są do uprawy szpalerowej?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 09 września 2015 10:06

Jakie odmiany porzeczki białej polecane są do uprawy szpalerowej? Odmiany porzeczki białej są uprawiane amatorsko, lub na niewielką skalę na plantacjach towarowych/ fot. shutterstock.com

Porzeczki o białych owocach są przeważnie uprawiane amatorsko, bądź na niewielką skalę na plantacjach towarowych (uprawy szpalerowe). Są one doskonałym uzupełnieniem owoców deserowych spożywanych w okresie letnim.

W Polsce najpopularniejszą odmianą porzeczki białej jest - ‘Biała z Juterborg’. Posiada duże owoce, o barwie żółtawej, zebrane w długie i zwarte grona. Jagody w smaku są słodko-kwaśne, przeznaczone na rynek owoców deserowych. Odmiana ta jest odporna na mróz, wcześnie wchodzi w pełnię plonowania – owoce dojrzewają równomiernie, około połowy lipca.

Owoce odmiany ‘Primus’ są średniej wielkości, bądź duże o słodko-kwaśnym smaku. Z uwagi na dość długie grona, zbiór ręczny owoców jest łatwy i szybki. Jest to odmiana średnio wczesna - owoce dojrzewają w połowie lipca. Przeznaczone są do spożycia w stanie świeżym, bądź na przetwory.

Odmianą o mniejszym znaczeniu jest ‘Wersalska Biała’. Obecnie nie jest polecana do uprawy, ponieważ nie dorównuje pozostałym odmianom porównywalną plennością, ani odpornością na choroby i szkodniki. Posiada owoce dużej lub średniej wielkości, kulisto-spłaszczone o barwie jasnożółtej. Jest to smaczna odmiana, o miąższu słodko-kwaśnym.

Późne odmiany porzeczki białej to – ‘Blanka’ i ‘Orion’.

Nowszą odmianą, polecaną jako uzupełnienie porzeczki ‘Biała z Juterborg’ jest – ‘Blanka’. Odmiana ta polecana jest do uprawy amatorskiej i szpalerowej. Owoce są dość duże lub o średniej wielkości, barwy żółtej. Jest to plenna odmiana – jagody dojrzewają przeważnie pod koniec lipca. W pełnej dojrzałości (sierpień) owoce można spożywać w stanie świeżym, również kierowane są do przetwórstwa.

Do uprawy towarowej, w tym do kombajnowego zbioru owoców polecana jest odmiana ‘Orion’. Posiada duże owoce, białawożółte o słodko-kwaśnym smaku. Nadają się one do spożycia zarówno w stanie świeżym, jak również na przetwory. Odmiana ta jest plenna, regularnie owocuje. Jagody dojrzewają zwykle w drugiej połowie lipca.

Odmiany polecane do nasadzeń na plantacjach towarowych ze względu na dużą odporność na antraknozę liści porzeczki to ‘Biała z Juterborg’, ‘Blanka’ i ‘Orion’, zaś podatne – ‘Wersalska Biała’. Odmiana ‘Primus’ należy do średnio porażanych przez antarknozę liści porzeczek.

W Polsce uprawa porzeczki o białych owocach na plantacjach towarowych ma niewielkie znaczenie. Owoce tego gatunku mają ograniczony rynek zbytu - spożywane są głównie jako deserowe. Posiadają słodsze owoce, smaczniejsze od porzeczki czerwonej. Z tego względu, pomimo mniejszych wartości odżywczych i zdrowotnych są cenione przez konsumentów i stanowią uzupełnienie asortymentu owoców w okresie letnim.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI